in

Bersedia hadapi kesan El Nino

20230503 095731
Gambar hiasan

NEW YORK, 5 Julai – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kepada dunia untuk bersiap sedia menghadapi kesan El Nino, susulan fenomena cuaca yang mencetuskan suhu global lebih tinggi akan berterusan sepanjang tahun ini.

El Nino ialah corak iklim yang berlaku secara semula jadi yang biasanya dikaitkan dengan peningkatan haba di seluruh dunia serta kemarau di beberapa bahagian dunia dan hujan lebat di tempat lain.

Fenomena itu berlaku secara purata setiap dua hingga tujuh tahun dan biasanya berlaku dalam tempoh sembilan bulan hingga setahun.

Pertubuhan Meteorologi Sedunia (WMO) PBB mengisytiharkan El Nino sedang berlaku dan berkata terdapat 90 peratus peluang ia akan berterusan pada separuh kedua 2023.

Gambar hiasan

“Permulaan El Nino akan meningkatkan kemungkinan memecahkan rekod suhu dan mencetuskan haba yang lebih melampau di banyak bahagian dunia dan di lautan.

“Pengisytiharan El Nino oleh WMO adalah isyarat kepada kerajaan di seluruh dunia untuk menggerakkan persediaan bagi mengehadkan kesan terhadap kesihatan, ekosistem dan ekonomi

“Amaran awal dan tindakan jangkaan kejadian cuaca ekstrem yang dikaitkan dengan fenomena iklim utama ini adalah penting untuk menyelamatkan nyawa dan mata pencarian,” kata Setiausaha Agung WMO, Petteri Taalas kepada AFP.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan Amerika Syarikat yang memasuki WMO mengumumkan pada 8 Jun, El Nino sudah tiba.

“Dijangka sekurang-kurangnya mempunyai kekuatan sederhana,” kata WMO.

Ia menyatakan bahawa kesan pemanasan El Nino pada suhu global biasanya dirasai paling kuat dalam tempoh setahun bermulanya dalam kes ini pada 2024. – nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

Mayat lelaki hancur jatuh dari tingkat 41

Mula dengan minat, kini jadi pilihan