in

Penyokong Man United desak Glazer berundur

Prospek penjualan mungkin berlanjutan hingga musim luruh atau musim sejuk akan datang sudah dibincangkan di kedua-dua kem, menyebabkan United kini berada dalam dilema - Gambar oleh Agensi

LONDON, 28 Julai – Kumpulan penyokong utama Manchester United melahirkan kebimbangan kemelut pengambilalihan kelab itu mungkin berlarutan hingga 18 bulan dengan keluarga Glazers masih belum menjual di sebalik menerima tawaran bernilai berbilion-bilion.

Pembida yang bersaing Jim Ratcliffe dan Sheikh Jassim dari Qatar mengemukakan beberapa proposal untuk menguasai kelab Old Trafford itu, walaupun – seperti yang dilaporkan oleh Mail Sport – difahamkan beberapa orang yang terbabit dalam proses itu percaya Glazers kini mungkin tidak jadi menjual.

Malah, prospek penjualan mungkin berlanjutan hingga musim luruh atau musim sejuk akan datang sudah dibincangkan di kedua-dua kem, menyebabkan United kini berada dalam dilema.

Kumpulan 1958, kumpulan peminat yang bertanggungjawab mengetuai bantahan semasa terhadap pemilik kelab, percaya sebarang pembabitan jangka panjang berterusan daripada Glazers akan mencetus rasa tidak puas hati dalam kalangan penyokong.

Prospek penjualan mungkin berlanjutan hingga musim luruh atau musim sejuk akan datang sudah dibincangkan di kedua-dua kem, menyebabkan United kini berada dalam dilema – Gambar oleh Agensi

Bercakap kepada BBC Sport, wakil Kumpulan 1958 merujuk kepada penjualan Newcastle pada tahun 2021 dan mengakui proses pengambilalihan di United mungkin mengambil masa lebih lama.

“Lihat tempoh masa yang diambil untuk menjual Newcastle,” kata mereka.

“Ia adalah £300 juta (RM1.74 bilion) dan Mike Ashley mahu menjual. Ia mengambil masa 18 bulan.

“Ini mungkin pengambilalihan bernilai £6 bilion (RM34.9 bilion) dan anda perlu berdepan enam adik-beradik Glazer.

“(Setakat ini) sudah lapan bulan. Ia mengecewakan tetapi ia boleh menjadi satu tahun. Boleh jadi 18 bulan.”

Adalah difahamkan isu utama di belakang tabir adalah perselisihan pendapat yang berterusan antara pengerusi bersama United, Avram dan Joel Glazer yang berminat untuk kekal manakala empat lagi adik-beradik – Edward, Kevin, Bryan dan Darcie – lebih suka menjual kelab itu.

Prospek penjualan mungkin berlanjutan hingga musim luruh atau musim sejuk akan datang sudah dibincangkan di kedua-dua kem, menyebabkan United kini berada dalam dilema – Gambar oleh Agensi

Namun Kumpulan 1958 percaya kemarahan dalam kalangan peminat bermakna sesetengah mereka lebih suka jika kelab itu tersingkir ke liga bawahan dengan syarat pertukaran pemilik berlaku.

“Pangkalan peminat terlalu besar dan berpecah,” kata wakil itu.

“Keluarga ini mencetus kerosakan yang tidak terkira, kerosakan generasi terhadap kelab kami.

“Ia sesuatu yang peribadi dan nyata kepada kita. Ia adalah mengenai komuniti. Ia mengenai keluarga,” kata mereka.- nasionalkini.my

Kuih bakar Kampung Bentan jadi buruan

10 Muharram dan amalan yang disaran