in ,

Hasrat miliki kereta tidak kesampaian, ditipu penjual tidak wujud

scam phone1 1665551071

IPOH, 8 Jun – Hasrat seorang wanita untuk memiliki sebuah kereta tidak kesampaian apabila kerugian RM132,860 selepas mendakwa dirinya terpedaya dengan penjualan kenderaan terpakai tidak wujud menerusi halaman Facebook baru-baru ini.

Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd. Yusri Hassan Basri berkata, mangsa telah melihat paparan iklan penjualan kereta terpakai di platform media sosial itu dan berminat untuk membelinya lalu menghubungi pemuat naik iklan tersebut.

“Suspek (penjual kereta) telah menghubungi mangsa melalui talian aplikasi WhatsApp dan memperkenalkan diri termasuk menghantar gambar kad pengenalannya untuk meyakinkan mangsa.

“Mangsa telah diminta untuk membuat pembayaran melalui perbankan dalam talian ke akaun bank yang telah diberikan oleh suspek,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut Mohd. Yusri, suspek turut menyatakan bahawa mangsa tidak boleh membatalkan pembelian atas alasan insuran telah didaftarkan atas namanya dan sekiranya berlaku apa-apa, mangsa akan dipertanggungjawabkan.

“Disebabkan itu, mangsa telah membuat pembayaran melibatkan enam akaun bank dengan 25 kali transaksi melibatkan jumlah keseluruhan sebanyak RM132,860.

“Mangsa hanya menyedari dirinya telah diperdaya setelah kehabisan wang dan ingin membuat pinjaman dengan rakannya yang kemudian memberitahu kepada bapa mangsa,” katanya. – nasionalkini.my

bff15fc9 554e 4448 b243 7bd32c183b02

OKU bukan penghalang peroleh 8A dalam SPM

WhatsApp Image 2023 06 08 at 3.22.01 PM

Pengayuh beca didakwa bakar sofa, ugut bakar rumah takutkan isteri