in ,

Tun M yakin PN kekalkan kuasa di Kelantan, Terengganu dan Kedah

tun M
Tun Dr Mahathir Mohamad yakin Kedah, Kelantan dan Terengganu dimenangi Perikatan Nasional (PN).

ALOR SETAR, 12 Ogos – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yakin Perikatan Nasional (PN) mampu mengekalkan kerajaan negeri di Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Pemimpin yang berusia 98 tahun itu juga percaya PN masih lagi berpeluang mencipta kemenangan khususnya di Selangor selain Negeri Sembilan.

Namun katanya PN berdepan sedikit kesukaran untuk merampas Pulau Pinang daripada kerajaan pimpinan Pakatan Harapan (PH).

“Saya yakin PN boleh menang lagi di Kedah, Kelantan dan Terengganu yang akan ditadbir oleh Pas.

“Di Selangor dan Negeri Sembilan tetap ada peluang. Pulau Pinang agak sukar sebab tak ramai kawasan yang PN boleh menang,” katanya.

Dr Mahathir hadir bersama isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali dan kedua-kedua negarawan ini selesai membuang undi pada 9.22 pagi.

Dalam pada itu Dr Mahathir mendakwa, sekiranya kerusi ditandingi PH mengalami kekalahan yang banyak di enam negeri yang mengadakan pilihan raya negeri (PRN), ia boleh dianggap sebagai penolakan rakyat kepada Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“(Jika berlaku) ia hantar satu mesej kepada kerajaan pusat, iaitu rakyat mempunyai pendirian dan perasaan. Kita tengoklah kalau PH kalah banyak, mereka patut ambil berat tentang penolakan kerajaan ini oleh rakyat,” ujarnya.

Bekas Ahli Parlimen Langkawi itu berkata, perubahan di peringkat negeri kemungkinan akan menyebabkan ia turut berlaku di peringkat pusat.

“Tetapi kita harus ingat, dahulu UMNO menang di Melaka dan Johor tetapi kalah teruk di seluruh negara, jadi kita tak boleh ambil itu sebagai petanda yang tepat,” katanya. – nasionalkini.my

WhatsApp Image 2023 08 09 at 2.10.10 PM

JPN, JAKOA dan Yayasan RYTHM bantu Orang Asli peroleh Mykad, daftar sijil kelahiran

mb kelantn

3 nama calon MB Kelantan akan diserah kepada Presiden PAS malam ini