in

Laporan awal nahas Elmina dalam masa 30 hari

KUALA LUMPUR, 20 Ogos – Laporan awal siasatan pesawat terhempas di Bandar Elmina, Shah Alam pada Khamis lalu akan disediakan dalam masa 30 hari dari tarikh kejadian kemalangan udara itu.

Kementerian Pengangkutan (MOT) dalam satu kenyataan memaklumkan siasatan teknikal berdasarkan Annex 13 – Aircraft Accident and Incident Investigation, International Civil Aviation Organisation (ICAO Annex 13), telah dimulakan oleh pasukan Biro Siasatan Kemalangan Udara (BSKU) sejak hari nahas berlaku.

“Tujuan utama penyiasatan dilaksanakan untuk menentukan hal keadaan dan punca kemalangan, dengan tujuan untuk menyelamatkan nyawa dan mengelakkan berlaku kemalangan yang sama di masa hadapan,” menurut kenyataan kementerian itu.

Kenyataan MOT memaklumkan penyiasatan dilaksanakan tidak bertujuan untuk membuktikan kesalahan atau liabiliti.

Oleh demikian, MOT memohon bantuan orang awam atau mana-mana pihak yang mempunyai sebarang bentuk rakaman video atau gambar yang relevan, untuk tampil mengemukakan bahan berkenaan kepada BSKU bagi membantu siasatan.

Bahan-bahan berkenaan boleh dihantar melalui emel [email protected] atau hubungi talian khas BSKU 03-8892 1235 (Lt Kol Juma’in Saadon TUDM).

MOT juga memohon kerjasama orang awam yang berada berdekatan tempat kejadian dan menyaksikan kemalangan tersebut, untuk berhubung dengan BSKU melalui e-mel ataupun talian tersebut.

Sementara itu, MOT merayu kepada orang awam untuk tidak menyebarluaskan imej dan video mangsa yang terkorban.

Menurut kenyataan itu, perbuatan sedemikian akan menimbulkan kekeliruan dan spekulasi yang bukan sahaja menganggu siasatan kemalangan udara, tetapi menyinggung perasaan keluarga waris mangsa.- nasionalkini.my

JDT belasah Kelantan TRW

Pasukan URB iring kenderaan jenazah tragedi Elmina