in

Elaun nelayan naik bila ekonomi kukuh

KUALA KEDAH, 10 Ogos – Kerajaan akan mempertimbangkan kenaikan bantuan Elaun Sara Hidup Nelayan (ESHN) mengikut kemampuan kewangan dan apabila ekonomi negara makin mengukuh.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, ketika ini, kerajaan melalui Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) tetap meneruskan pemberian ESHN dengan kadar RM300 sebulan kepada 38,000 nelayan di seluruh negara dengan peruntukan berjumlah RM136.8 juta.

Menurut beliau, pihaknya sentiasa mengutamakan kebajikan nelayan meskipun kemampuan kewangan kerajaan masih lagi terhad kerana pemulihan ekonomi baharu sedang berlaku, sekali gus mencari jalan terbaik meringankan bebanan rakyat.

“Jika ekonomi negara mulai pulih serta pendapatan negara bertambah, insya-ALLAH tuntutan nelayan ini juga akan cuba penuhi setakat yang mampu, bergantung kemampuan kewangan kita,” katanya.

Beliau berkata sedemikian kepada pemberita selepas Majlis Jalinan Mesra Madani bersama Nelayan Kuala Kedah di Pelabuhan Perikanan LKIM Kuala Kedah, di sini hari ini, lapor Sinar Harian.

Bagaimanapun, Mohamad berpandangan, kenaikan elaun terbabit bergantung kepada kestabilan politik.

“Kestabilan politik amat penting kepada sesebuah negara demi memastikan pelabur tidak lari ke negara lain.

“Kemasukan pelabur seperti Elon Musk turut menarik pelabur lain untuk melabur di Malaysia, sekali gus menyebabkan nilai ringgit makin naik. Jadi, kita harap ekonomi akan pulih dalam masa singkat,” katanya.- nasionalkini.my

Polis Pahang kenal pasti pihak jual darjah kebesaran negeri

Beras import dijangka naik harga