in

Bekas hakim, polis didakwa terima rasuah

20230511 101730
Gambar hiasan

IPOH, 25 Mei – Bekas Hakim Mahkamah Syariah dan anggota polis mengaku tidak bersalah ketika dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini masing-masing atas tuduhan menerima rasuah serta bersubahat dalam hal menjatuhkan hukuman kepada pesalah khalwat, empat tahun lalu.

Tertuduh, bekas Hakim Mahkamah Rendah Syariah Ipoh, Burhanuddin Ismi Adam, 43, dan Muhamad Hamri Ayob, 34, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim, Ahmad Kamar Jamaludin.

Mengikut pertuduhan, Burhanuddin Ismi didakwa secara rasuah menerima untuk diri sendiri suapan RM4,000 daripada Muhammad Afiq Abd Majid, 39, sebagai dorongan untuk dia membuat keputusan melepaskan kes khalwat yang memihak kepada Muhammad Afiq berkaitan kes di bawah Seksyen 54(1) (2) Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 (khalwat).

Perbuatan itu dilakukan di sebuah restoran di Jalan Chemor Saujana, Desa Chemor Saujana, di sini kira-kira 11.30 malam pada 10 September 2019, lapor BH.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) Akta yang sama.

Bagi pertuduhan ke atas Muhamad Hamri pula, dia didakwa bersubahat dengan Burhanuddin Ismi yang secara rasuah meminta suatu suapan sebanyak RM4,000 daripada Muhammad Afiq sebagai dorongan untuk Burhanuddin Ismi membuat keputusan melepaskan kes khalwat yang memihak kepada Muhammad Afiq.

Muhamad Hamri didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah restoran makanan segera di Jalan Kuala Kangsar, Taman Tasek Mutiara, di sini kira-kira jam 5.30 petang pada hari sama.

Pertuduhan ke atas Muhamad Hamri dibaca mengikut Seksyen 28(1)(c) yang dibaca bersama Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) Akta yang sama.

Jika sabit kesalahan, Seksyen 24(1) Akta SPRM 2009 memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Maziyah Mansor manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah membenarkan kedua-dua tertuduh masing-masing diikat jamin sebanyak RM10,000 seorang dengan seorang penjamin selain menetapkan tarikh 19 Jun depan bagi tarikh sebutan semula kes termasuk bagi pengurusan kes serta lantikan peguam.

Ketika dalam kandang tertuduh, Burhanuddin Ismi memohon jumlah jaminan itu dikurangkan, mengambil kira dia sedang ditahan kerja susulan kes itu yang menyebabkan gaji bulanannya hanya dibayar separuh dari nilai asal selain menyara tiga anak termasuk seorang daripadanya adalah orang kurang upaya (OKU).

Muhamad Hamri turut memohon jumlah jaminan terhadapnya dikurangkan atas pertimbangan turut ditahan kerja sebagai polis dan kini hanya bekerja sebagai pengawal keselamatan dengan pendapatan bulanan RM1,500 selain menanggung empat anak.

Hakim bagaimanapun tidak mempertimbangkan rayuan mengurangkan nilai jaminan kedua-dua tertuduh itu.

Kedua-dua tertuduh membayar jaminan yang dikenakan. – nasionalkini.my

Jumlah KIR miskin tegar turun dalam tempoh 6 bulan

PPD Gombak raih naib juara pertandingan kebudayaan di Bulgaria