in

Thailand lulus kahwin sejenis

Gambar oleh AFP

BANGKOK, 28 Mac – Parlimen Thailand semalam meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) perkahwinan sejenis, sekaligus menjadi negara Asia Tenggara pertama mengiktiraf kesaksamaan perkahwinan lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ+).

Rang undang-undang itu mendapat 399 hingga 10 undi di Dewan Rakyat, walaupun ia masih mesti diluluskan Senat sebelum disahkan Raja, dan kemudian diterbitkan dalam Warta Diraja.

RUU itu mencadangkan penukaran rujukan kepada lelaki, wanita, suami dan isteri dalam undang-undang perkahwinan kepada istilah neutral jantina.

Ia sekaligus bermakna pasangan LGBTQ+ akan menikmati hak warisan dan anak angkat di kerajaan.

Selepas kelulusan RUU itu, seorang wakil rakyat membawa bendera pelangi ke dalam dewan.

Ahli parlimen dari Parti Move Forward menyatakan kelulusan RUU membuktikan hak LGBTQ diambil berat.

“Masyarakat hari ini membuktikan bahawa mereka mengambil berat mengenai hak LGBT.

“Sekarang akhirnya kami akan mempunyai hak yang sama seperti orang lain,” katanya yang sudah lama mendesak hak LGBTQ+, kepada AFP.

Sebelum ini, hanya Taiwan dan Nepal yang mengiktiraf perkahwinan sejenis, manakala bagi India, mahkamah tertinggi India menangguhkan keputusan itu di parlimen pada Oktober.

Undian itu susulan keputusan Kabinet Perdana Menteri, Srettha Thavisin tahun lalu yang memberi kebenaran untuk perkara terbabit dibahaskan di Parlimen.

Perdana Menteri lantang menyokong komuniti LGBTQ+, menjadikan dasar itu sebagai isu utama dan yakin bahawa perubahan terbabit akan mengukuhkan struktur keluarga.- nasionalkini.my

Indonesia pintas Malaysia

Tanah rizab Melayu makin ‘hilang’ akibat tamak