in

Russia, China pusat serangan siber

Gambar oleh Reuters

BERLIN, 2 September – Persatuan digital Jerman, Bitkom, hari menganggarkan negara itu kerugian 206 bilion euro (RM1.03 trilion) akibat kecurian peralatan dan data teknologi maklumat (IT) selain pengintipan digital serta sabotaj industri.

Menurut tinjauan Bitkom terhadap lebih 1,000 syarikat, kerugian itu akan melepasi paras 200 bilion euro untuk tahun ketiga berturut-turut tahun ini.

“Ekonomi Jerman adalah sasaran yang sangat menarik bagi penjenayah dan negara yang bermusuhan.

“Sempadan antara jenayah terancang dan pengawal kerajaan adalah kabur,” kata Presiden Bitkom, Ralf Wintergerst, hari ini.

Dalam sidang akhbar yang membentangkan tinjauan itu, beliau berkata, Russia dan China adalah hab penting bagi serangan itu.

Kira-kira tiga perempat daripada syarikat yang ditinjau mengalami serangan digital dalam tempoh 12 bulan yang lalu, jatuh empat peratus berbanding tahun sebelumnya.

“Penurunan sedikit dalam bilangan syarikat adalah petanda positif dan menunjukkan bahawa langkah perlindungan memberi kesan,” kata Wintergerst.

Buat pertama kalinya, lebih separuh daripada syarikat merasakan kewujudan mereka diancam oleh serangan siber.

Menurut tinjauan itu, setahun lalu angka itu berjumlah 45 peratus, dan dua tahun lalu ia berjumlah sembilan peratus.- nasionalkini.my

MBS sita makanan basah, sayur dijual warga asing

WhatsApp Image 2023 09 01 at 9.36.28 PM

Simply Lynn mahu perkasa ekonomi ibu tunggal