in

Imran Khan didakwa bunuh peguam

Imran Khan ditahan 9 Mei lalu oleh pihak berkuasa Pakistan - Gambar oleh Reuters

QUETTA, 8 Jun – Polis Pakistan hari ini secara rasmi menamakan Imran Khan mempunyai kaitan dengan kes pembunuhan dilakukan lelaki bersenjata terhadap seorang peguam yang sebelum ini menuntut perbicaraan menghasut yang dikenakan ke atas bekas perdana menteri itu.

Polis mengaitkan kes itu dengan bekas wira kriket berusia 70 tahun itu sebagai ‘bersubahat untuk membunuh’, yang ketika ini turut berdepan berpuluh-puluh pertuduhan sejak penyingkirannya dalam undi percaya parlimen pada April tahun lalu.

Khan yang belum didakwa berhubung pembunuhan peguam itu bagaimanapun menolak semua kes terhadapnya sebagai rekaan pihak lawannya.

Setiausaha Penerangan parti Tehreek-e-Insaf (PTI) Pakista, Rauf Hasan tidak menjawab permintaan agensi berita untuk mengulas.

Jurucakap kerajaan wilayah, Babar Khan berkata, Khan boleh menghadapi pertuduhan rasmi sekiranya kes pembunuhan itu dibicarakan.

Peguam yang dibunuh, Abdur Razaq sebelum ini memfailkan petisyen mahkamah menuntut prosiding hasutan terhadap Khan kerana membubarkan kerajaannya selepas usul undi tidak percaya.

Kata polis, Razaq dalam perjalanan ke mahkamah, maut ditembak oleh lelaki bersenjata yang menaiki motosikal, semalam.

Menurut laporan polis yang difailkan olehnya anak lelaki Razaq, Siraj Ahmad dan dilihat oleh Reuters, peguam itu menyatakan, bapanya itu dibunuh oleh lelaki tidak dikenali yang ‘bersubahat dengan bekas perdana menteri’

Sehingga kini, masih belum jelas bagaimana hubungan antara lelaki bersenjata yang tidak dikenali dan Khan berlaku.-nasionalkini.my

71644849336 SPRM

Pegawai Imigresen Pahang pula ditahan SPRM disyaki terlibat rasuah

20230608 075052

Kelantan United ‘lauk’ Selangor