in

Aminuddin kekal MB Negeri Sembilan

Datuk Seri Aminuddin Harun

KUALA PILAH, 14 Ogos – Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan kelapan.

Aminuddin, 56, mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir di Istana Besar Seri Menanti di sini kira-kira jam 4.15 petang tadi.

Turut berangkat ke Istiadat Penyerahan Watikah, Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Menteri Besar Negeri Sembilan itu ialah Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud dan kedua-dua putera baginda Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin dan Tunku Datuk Seri Zain Al-‘Abidin.

Majlis turut dihadiri Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Mohamad Hasan; Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke serta kepimpinan barisan Kerajaan Perpaduan negeri daripada BN dan PH, lapor Sinar Harian.

Keputusan PRN Negeri Sembilan pada Sabtu menyaksikan gabungan PH-BN berjaya membentuk kerajaan negeri selepas mendapat 31 kerusi iaitu 17 kerusi PH dan 14 kerusi BN, manakala Perikatan Nasional (PN), lima kerusi.

Dilahirkan pada 2 Januari 1967 di Kampung Pachitan, Port Dickson, Aminuddin dan isteri Datin Seri Wan Hasni Wan Yusof, 53, mempunyai lima anak iaitu tiga lelaki dan dua perempuan.

Aminuddin menerima pendidikan di Sekolah Menengah Kebangsaan Tanah Merah, Port Dickson sebelum melanjutkan pelajaran di peringkat diploma di Institut Teknologi MARA (sekarang UiTM) dalam bidang perniagaan.

Pada PRN kali ini, Aminuddin mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sikamat apabila menewaskan calon PN, Ahmad Raihan Muhamad Hilal serta dua calon Bebas, Bujang Abu dan Mohammed Hafiz Baharudin dengan majoriti 2,662 undi.

Ahli Parlimen Port Dickson itu yang merupakan penyandang kerusi DUN Sikamat selama empat penggal sejak 2008, turut aktif dalam badan bukan kerajaan antaranya Persatuan Wadah Pencerdasan Umat dan Angkatan Belia Islam Malaysia.- nasionalkini.my

20230527 153035

Pensyarah rugi lebih setengah juta mangsa panggilan palsu

MH122 patah balik ke Sydney akibat gangguan penumpang