in ,

Rugi RM524,800 ditipu skim pelaburan wang

scam phone1 1665551071

KUCHING, 6 Jun – Hasrat seorang jurujual untuk mendapat keuntungan menerusi skim pelaburan yang disertainya tidak kesampaian malah terpaksa menanggung kerugian RM524,800 selepas menjadi mangsa penipuan April lalu.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri berkata, lelaki berumur 33 tahun dari daerah Padawan itu mendakwa dia pada mulanya tertarik dengan skim pelaburan itu yang ditawarkan melalui media sosial Facebook, dan telah menghubungi suspek.

“Suspek menerangkan kepada lelaki itu bahawa keuntungan 20 peratus akan diperoleh daripada nilai pelaburan yang dibuat, dan telah menyuruh jurujual itu memasukkan wang ke beberapa akaun kononnya sebagai pelaburan.

“Tanpa ragu-ragu lelaki itu melakukan 19 transaksi pindahan wang keseluruhan berjumlah RM524,800 ke tujuh akaun bank berbeza antara 28 April dan 5 Jun lepas. Lelaki itu hanya menyedari telah ditipu setelah suspek gagal dihubungi kemudiannya,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Mohd Azman seterusnya menasihatkan orang ramai agar hanya melabur di platform betul dan berdaftar dengan Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sahaja. – nasionalkini.my

RSN Rayer Bernama 281222 696x435 1

RSN Rayer gesa tarik balik pingat Tun daripada Dr Mahathir

Tun M proklamasi 1

Proklamasi bukan tolak kaum lain tapi mahu bantu bangsa sendiri