in

Ponteng kerja antara faktor popular penjawat awam kena tatatertib

zainal rahim
Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mendedahkan ponteng kerja atau tidak hadir bertugas hingga berhari-hari menjadi kesalahan paling 'popular' dilakukan penjawat awam

PUTRAJAYA, 22 Mei – Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mendedahkan ponteng kerja atau tidak hadir bertugas hingga berhari-hari menjadi kesalahan paling ‘popular’ dilakukan penjawat awam.

Tan Sri Zainal Rahim Seman berkata, sikap culas sedemikian tidak sepatutnya berlaku dalam perkhidmatan awam.

“Paling popular, ponteng kerja atau tidak hadir bertugas… sehari, dua hari, tujuh hari.

“Ada yang berpuluh hari, ada ikut bulanan, pergi cuti tahunan tanpa diketahui pun ada.

Perkara seperti ini tidak patut berlaku dalam perkhidmatan awam, kita dibekalkan dengan tata cara atau tata kelola untuk hadir bertugas,

“Patuhilah peraturan yang sudah ditetapkan demi kebaikan anggota kerajaan dan kemajuan perkhidmatan awam pada masa depan,” katanya seperti dilapor Berita Harian, hari ini.

Beliau berkata, mereka yang melanggar peraturan ditetapkan berdepan tindakan tata tertib yang akan disusuli sebaik dibawa oleh Ketua Jabatan atau Lembaga Tata Tertib berkenaan di kementerian dan jabatan.

Zainal Rahim berkata, hukuman lazimnya bermula dengan amaran manakala peringkat terakhir ialah diturunkan pangkat dan pemecatan.

“Kalau sabitan kes jenayah atau dadah yang menyebabkan imej perkhidmatan awam terjejas dan kelemahan diri masing-masing hingga ratusan hari tidak bertugas, itu kita buang kerja,” katanya.

Sebelum seseorang individu diambil berkhidmat dalam kerajaan, katanya, pemeriksaan keselamatan bersama Kementerian Dalam Negeri, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan juga Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dilaksanakan terlebih dahulu.

Katanya, ia bagi memastikan individu yang dipilih bersih dalam segala aspek dan pelbagai cara dilakukan bagi memastikan mereka bersesuaian, cekap, berpengetahuan dan memiliki jati diri untuk berkhidmat dengan kerajaan.

Berdasarkan statistik SPA pada 2020, seramai 117 orang dikenakan tindakan tatatertib, tetapi berkurangan kepada 83 (2021) dan 51 (2022).

Bagi urusan statistik tahan kerja, sebanyak 97 kes dilaporkan bagi tempoh tiga tahun iaitu pada 2020 hingga 2022.

Sementara itu, sembilan kes digantung kerja pada 2020, manakala 10 kes untuk 2021 dan 14 kes bagi tahun berikutnya.

Bagi rayuan tatatertib, sebanyak 284 kes direkodkan pada 2020 selain 314 pada 2021 serta 498 pada 2022. -nasionalkini.my

WhatsApp Image 2023 05 22 at 7.04.02 PM

Gagal kemukan resit, syarikat penyeleggararaan dikompaun

Armizan 1 1

Kos urusan jenazah Awang Askandar ditanggung kerajaan Sabah