in ,

Pinda Kanun Tatacara Jenayah, bantu mangsa scam

scam phone1 1665551071

KUALA LUMPUR, 23 Mei – Kerajaan memutuskan untuk meminda Kanun Tatacara Jenayah bagi membolehkan wang yang dirampas daripada jenayah penipuan dalam talian (scam) dipulangkan lebih awal kepada mangsa.

Memetik Sinar Harian, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pindaan itu membolehkan mangsa mendapat semula dana yang dicuri dengan syarat pemberian bon disediakan sementara menunggu perbicaraan di mahkamah.

“Saya setuju ia (kes) sekarang ini akan mengambil masa, ramai (mangsa) merayu (wang dipulangkan) kerana kes (dalam) mahkamah akan berlanjutan.

“Oleh demikian, apa diputuskan adalah untuk dipinda Kanun Tatacara Jenayah supaya membolehkan pulangan (dana yang dicuri) kepada mangsa disegerakan dengan syarat bon disediakan sementara kes (di mahkamah) dijalankan,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Perdana Menteri menjawab soalan tambahan Tan Hong Pin (PH-Bakri) berhubung langkah kerajaan untuk mempercepatkan proses pemulangan dana yang dicuri kepada mangsa penipuan dalam talian.

Menjawab soalan asal Hong Pin, berhubung rancangan memanjangkan masa operasi Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) ke 24 jam sehari bagi membantu mangsa penipuan, Perdana Menteri berkata, kerajaan sudah bersetuju untuk melanjutkan tempoh operasi pusat itu. – nasionalkini.my

WhatsApp Image 2023 05 03 at 9.00.01 AM

Permohonan Siti Bainun tangguh hukuman penjara ditolak

WhatsApp Image 2023 05 23 at 16.08.19

Remaja cuba terjun tangki air selepas terdengar bisikan