in

Pilih lembu sado RM30,000 untuk korban

WhatsApp Image 2023 06 29 at 8.23.07 PM
Muhammad bersama lembu jantan seberat hampir 1,000 kilogram berharga RM30,000 yang akan dikorbankan Sabtu ini.

Oleh Yusuf Shafie

ALOR GAJAH, 29 Jun – Sambutan Aidiladha tahun ini lebih bermakna bagi sebuah keluarga di sini hari ini apabila dapat menunaikan hajat membeli lembu sado berharga RM30,000 sebagai ibadah korban, Sabtu ini.

Peniaga Muhammad Jantan, 28, berkata, pemilihan lembu jantan seberat hampir 1,000 kilogram itu memberi kepuasan tidak terhingga setelah setahun menabung untuk menunaikan hajat tersebut.

“Sejak berusia 18 tahun lagi memang menjadi rutin saya akan melakukan korban setiap tahun kecuali ketika pandemik COVID-19 dan memang tahun ini saya sudah menabung RM2,500 sebulan sejak tahun lalu untuk memilih lembu sado.

“Susah juga hendak dapat, namun Alhamdulillah akhirnya saya dapat beli lembu sado berharga hampir RM30,000 daripada pemiliknya untuk dikorbankan Sabtu ini,” katanya ketika ditemui Nasionalkini.my di Bukit Balai, Durian Tunggal di sini, hari ini.

Menurut Muhammad Jantan, pemilik lembu terbabit pada mulanya enggan menjual lembu yang pernah dinobatkan sebagai ‘King of Sado’ dalam himpunan Lembu Sado Utara 2022 dan 2023.

“Namun setelah menyuarakan hasrat untuk ibadah korban yang akan diagihkan dagingnya kepada kira-kira 700 golongan asnaf dan B40 yang tinggal di kampung, penjual berkenaan akur dan bersedia menjual.

“Memang tak sabar hendak lakukan ibadah korban tahun ini memandangkan ia adalah pengalaman pertama saya melakukan korban lembu sebesar ini,” katanya yang juga bapa kepada dua anak. – nasionalkini.my

wisma putra

Malaysia kutuk tindakan Sweden bagi kebenaran bakar al-Quran

sampah 2

‘Berkawan’ dengan sampah mampu boleh bawa pulangan hasil, tapi bukan semua yang sanggup