in

MB Terengganu menghadap Sultan Mizan

Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar

KUALA TERENGGANU, 27 Jun – Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menghadap Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin pagi tadi, bagi memohon perkenan tarikh pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).

Ahmad Samsuri yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Terengganu tiba di Istana Syarqiyyah di sini, pada jam 8.38 pagi untuk sesi menghadap berkenaan, lapor Bernama.

Beliau sempat membuka cermin kereta dan melambai tangan ke arah pengamal media yang berkumpul di luar istana.

Dijangka tiada sidang media khas mengenai pengumuman tarikh pembubaran DUN hari ini, sebaliknya menteri besar hanya akan mengeluarkan kenyataan bertulis setelah selesai sesi menghadap.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU), Pas mengambil alih pentadbiran kerajaan Terengganu daripada Barisan Nasional (BN) selepas memenangi 22 daripada 32 kerusi DUN, manakala BN hanya memperoleh 10 kerusi.

Tempoh mandat bagi DUN Terengganu akan berakhir pada 30 Jun ini.

Terengganu antara enam negeri yang akan mengadakan PRN pada tahun ini selain Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah.

DUN Kelantan dibubarkan pada 22 Jun manakala DUN Selangor sehari selepas itu.

DUN Kedah dan Pulau Pinang masing-masing akan dibubarkan esok manakala DUN Negeri Sembilan dijangka dibubarkan pada 30 Jun. – nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

DUN Pulau Pinang bubar esok

IMG 20230627 WA0001

Jangan muat turun aplikasi hasad ‘Pink WhatsApp’