in

DUN Kelantan bubar 22 Jun

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob

KOTA BHARU, 14 Jun – Kerajaan Kelantan akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 22 Jun ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN).

Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata perkara itu sudah mendapat perkenan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

“Hari ini saya membuat pengisytiharan pembubaran DUN Kelantan bagi penggal ke-14.

Jadi selepas saya mengadap Sultan Kelantan bagi memohon perkenan pembubaran DUN mengikut Fasal 2 Perkara 46 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kelantan yang memperuntukkan bahawa Sultan boleh membubarkan DUN.

“Justeru, Sultan Kelantan perkenan untuk membubarkan DUN pada 22 Jun ini,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat EXCO di sini, hari ini, lapor BH.

Beliau berkata, pihaknya akan menghantar notis pembubaran itu kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tindakan lanjut untuk di proses dalam tempoh 60 hari.

“Terpulang kepada SPR untuk menentukan tindakan lanjut dan notis berkenaan akan dihantar secepat mungkin,” katanya.

Kelantan antara enam negeri yang akan mengadakan PRN termasuk Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Terengganu.

Kelantan mempunyai 45 kawasan DUN yang menyaksikan perebutan antara PAS dengan gabungan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH).

Pada Pilihan Raya Ke-14 (PRU-14) lalu, PAS menang 37 kerusi sekali gus mengekalkan tampuk pentadbiran negeri sejak tahun 1990.

Sementara itu BN memperoleh lapan pada PRU-14 lalu.

Bagaimanapun, satu kerusi milik parti itu jatuh ke tangan BERSATU selepas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Lanas, Datuk Seri Mustapa Mohamed keluar daripada UMNO.

Kerajaan negeri Pulau Pinang akan membubarkan DUN pada 28 Jun ini manakala Negeri Sembilan pula pada 30 Jun manakala Kedah dan Terengganu masih belum mengumumkan tarikah pembubaran. – nasionalkini.my

Syamsul – Puteri Sarah sah bercerai

352186022 817710733046100 4632773988623343306 n

RM1.827 juta untuk Bantuan Prihatin Pahang OKU