in

Resepi asam pedas keluarga pembuka selera

Warung Asam Pedas Kak Fyda, Kampung Sagil Parit 2, Tangkak, Johor sentiasa menjadi tumpuan pelanggan

KESEGARAN ikan jenahak jelas terasa saat menjamahnya bersama kuah asam pedas pekat.

Gabungan rempah dikisar dalam kuah masakan kampung itu menerbitkan kesimbangan rasa pedas dan masam.

Masakan asam pedas itu menjadi bertambah lengkap dan enak apabila dimakan bersama nasi putih, telur masin dan sayur atau ulam.

Set makanan itu adalah antara pilihan makanan paling laris di warung Asam Pedas Kak Fyda, Kampung Sagil Parit 2, Tangkak, Johor.

Selain ikan jenahak, warung itu juga menawarkan asam pedas ikan pari, merah, mayung, sembilang, parang, kembung dan cencaru.

Hafidah menunjukkan sebahagian menu disediakan di warung miliknya

Menurut pemilik kedai, Hafidah Kamarodin, 35, aneka ikan segar dimasak di gerainya itu diambil dari Kampung Parit Jawa, Muar.

“Ayah saya adalah seorang nelayan laut di sekitar Parit Jawa.

“Di situlah, saya mendapat bekalan ikan laut segar untuk menampung permintaan pelanggan.

“Kesegaran ikan adalah keutamaan saya kerana ia merupakan penyumbang terbesar kepada keenakan asam pedas kami.

“Oleh itu, kami akan membawa ikan segar dari Parit Jawa ke sini (Sagil, Tangkak) setiap dua kali sehari,” katanya kepada KOSMO baru-baru ini.

Menurutnya, inspirasi untuk membuka warung itu bermula pada 2019 setelah perniagaan ‘masakan dari rumah’ diusahakan sejak 2015 mendapat sambutan.

Sokongan daripada keluarga dan sahabat membuatkan Hafidah yakin untuk membuka warung yang menyediakan juadah dalam skala lebih besar.

Set makan tengah hari asam pedas bersama siput sedut dan ulam-ulaman antara paling mendapat sambutan

Sejak itu, Hafidah dan suami, Arifudin Wagiman, 43, membuka warung di hadapan rumah mereka dengan mengetengahkan resepi ibunya sendiri.

Selain asam pedas, warung itu juga menyediakan masakan kampung seperti ayam goreng berempah, ikan masin pekasam dan aneka sayur-sayuran.

Lebih unik, pelanggan juga boleh mencuba juadah berasaskan siput sedut dan belangkas yang turut mendapat permintaan tinggi di warungnya.

“Kebiasaannya, kami akan masak siput sedut dan belangkas dengan gulai masak lemak cili api.

“Tetapi, pelanggan boleh buat permintaan awal sekiranya mahu dimasak sambal atau asam pedas.

“Disebabkan belangkas adalah makanan bermusim, saya sarankan pelanggan menghubungi kami dahulu untuk tahu tentang stok makanan ini sebelum datang,” ujarnya.

Bagi seleksi minuman pula, para pe­langgan di gerai tersebut gemar memesan air soda herbs, strawberi herb serta asam boi.

Untuk pencuci mulut pula, warung itu menyediakan tapai pulut, tapai ubi, pulut mangga serta kudapan seperti kuih-muih tradisional.- nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

90 juta langgan saluran YouTube Blackpink

Amerika sekat teknologi China