in

Identiti mangsa hilang insiden kepala air dikenal pasti

Hanyan (kanan) menunjukkan gambar 10 mangsa yang terlibat dalam kejadian kepala air di Jeram Mawar, Air Putih pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Kemaman - Gambar oleh Bernama

CHUKAI, 3 Julai – Identiti lapan individu termasuk tujuh sekeluarga yang masih hilang dalam tragedi kepala air di Jeram Mawar, Air Putih dekat sini semalam, dikenal pasti.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintenden Hanyan Ramlan berkata, tujuh sekeluarga itu ialah Karim Abdullah, 39; Putri Balqis Izzati Abdul Rahman, 18; Putri Alleya Maisarah Karim, 16; Putri Nor Fatin Karim, 14; Putri Nurerina Natasya Karim, 10; Muhammad Haziq Ziqree Karim, 6, dan Putri Aryana Umaira Karim, 4.

Seorang lagi individu yang hilang adalah tunang Putri Balqis Izzati iaitu Muhammad Fikri Saliman, 24, berasal dari Batu Pahat, Johor.

Terdahulu, polis menerima maklumat mengenai penemuan dua mayat tragedi itu iaitu Azizah Eiyi, 40, dan anaknya Muhammad Zulqarnain Haikal Karim, 11, daripada orang awam pada jam 12.30 tengah hari.

“Identiti dua beranak itu dikenal pasti selepas pengecaman dilakukan ahli keluarga malam tadi di Bilik Forensik Hospital Kemaman.

“Keluarga itu berasal dari FELDA Lepar Hilir, Kuantan, Pahang datang ke jeram berkenaan sejak 2 petang (Sabtu) untuk berkelah,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Kemaman malam tadi.

Mayat Azizah ditemukan terapung oleh orang ramai, dihanyutkan arus kira-kira 24 kilometer (km) dari tempat kejadian, manakala Muhammad Zulqarnain Haikal tersangkut pada dahan pokok kira-kira 2km dari tempat kejadian.

Beliau berkata, pihaknya percaya Karim yang bekerja sebagai pemandu jengkaut di Hutan Air Putih di sini, mahir dengan laluan di lokasi sehingga mampu masuk ke kawasan itu menggunakan kenderaan yang kurang sesuai.

“Bagaimanapun, mereka mungkin tidak menyedari keadaan kepala air yang datang dengan deras secara tiba-tiba.

“Kalau tengok keadaan di lokasi tadi, paras air dipercayai meningkat sebanyak lima hingga 10 meter sekali gus, tidak sempat untuk melarikan diri ketika sedang mandi di situ,” katanya, lapor Sinar Harian.

Gambar sembilan sekeluarga yang terlibat dalam kejadian kepala air di Jeram Mawar, Air Putih. Polis mengesahkan dua mangsa maut yang ditemukan merupakan ibu, Azizah Eiyi (dua dari kiri) dan anak, Muhammad Zulqarnain Haikal (kiri). Individu lain masih hilang – Gambar oleh Bernama

Hanyan berkata, operasi mencari dan menyelamat (SAR) melibatkan kekuatan 50 anggota daripada pasukan polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan orang awam dihentikan jam 6 petang semalam atas faktor cuaca dan akan disambung semula pada 8 pagi ini.

“Setakat pukul 10 malam ini (Ahad), tiada sebarang penemuan baharu di lokasi kejadian. Radius kawasan pencarian kita pula seluas 24 km mengambil kira lokasi penemuan mayat pertama.

“Esok (Isnin) kita akan mula pencarian di tebing kiri dan kanan jeram sejauh 8km. Polis percaya kemungkinan lokasi mangsa boleh berada jauh dari titik awal kejadian kerana dibawa arus kepala air yang deras,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan menggunakan khidmat anjing pengesan K9 milik polis dan JBPM, selain akan membuat permohonan menambah kekuatan anggota operasi SAR termasuk bantuan daripada orang luar.

“Malah kalau ada orang awam yang nak bantu pencarian pun kita amat galakkan, bagaimanapun perlu lapor diri terlebih dahulu di Balai Polis Air Putih. Diingatkan agar tidak membuat kerja pencarian tanpa pengetahuan polis,” katanya.

Beliau berkata, operasi SAR hari ini akan melibatkan tiga fasa kawasan pencarian mengikut kekuatan dan bantuan sedia ada operasi pasukan pencarian.

Beliau bagaimanapun berkata, maklumat berhubung proses pencarian akan dimaklumkan pada Isnin dan operasi SAR itu bergantung sepenuhnya kepada faktor cuaca.

Dalam pada itu, katanya mayat Azizah dan Muhammad Zulqarnain Haikal akan dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu pagi ini untuk bedah siasat. – nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

Apple kini bernilai RM14 trillion

Sekadar aksi pemanas badan