in

Zionis tembak mati kanak-kanak Palestin

Gambar hiasan

RAMALLAH, 6 Jun – Seorang kanak-kanak lelaki Palestin berusia tiga tahun yang cedera akibat tembakan Israel minggu lalu meninggal dunia akibat kecederaannya, kata pegawai kesihatan Palestin dan Israel, hari ini.

Haitham al-Tamimi, bapa kepada anak kecil Mohammad al-Tamimi, berkata kedua-duanya memandu untuk melawat saudara-mara pada 1 Jun lalu apabila kereta mereka diserang tentera berhampiran.

Budak itu cedera parah dan dia sendiri dipukul di bahu.

Hospital Sheba di Israel mengesahkan kematian budak lelaki itu walaupun ‘pasukan perubatan sedaya upaya menyelamatkannya’.

Pada Khamis, tentera berkata, tentera membalas tembakan selepas dua suspek penyerang Palestin melepaskan tembakan terhadap penempatan Halamish, juga dikenali sebagai Neveh Tzuf, berhampiran Ramallah di Tebing Barat.

Ia berkata dua rakyat Palestin telah cedera akibat tembakan daripada askar dan berkata insiden itu sedang dikaji, sambil menambah bahawa tentera berusaha sedaya upaya untuk mengelak mangsa bukan pejuang.

Kementerian Luar Palestin berkata ia tidak mempercayai penyiasatan dalaman Israel ke atas insiden sedemikian dan menuntut “penyiasatan antarabangsa segera terhadap jenayah ini dan jenayah lain terhadap kanak-kanak Palestin.”

Tebing Barat, antara wilayah di mana rakyat Palestin mencari taraf negara, telah menyaksikan lonjakan keganasan sejak Mac 2022. Israel telah meningkatkan serbuan tenteranya di tengah-tengah siri serangan jalanan yang dilakukan oleh penduduk Palestin di bandar-bandarnya.

Kementerian Kesihatan Palestin dipetik dari Agensi, berkata 158 rakyat Palestin, termasuk pejuang militan dan orang awam, telah dibunuh oleh Israel di Gaza dan Tebing Barat pada 2023. – nasionalkini.my

20230606 100330

Pelakon veteran Bollywood meninggal dunia

16 lagi pingat emas dikutip atlet para di APG 2023