in

Pesawat tentera AS terhempas

Gambar hiasan

SYDNEY, 27 Ogos – Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat (AS) yang membawa 20 penumpang terhempas ketika menjalani latihan di Wilayah Utara Australia hari ini, menurut media tempatan.

Jabatan Pertahanan Australia mengesahkan pesawat Osprey berlepas secara menegak itu membawa ‘anggota pertahanan’ AS dengan memaklumkan tiada tentera Australia terbabit.

“Pada peringkat awal, tumpuan kami adalah kepada tindak balas insiden dan memastikan keselamatan mereka yang terbabit,” kata jabatan itu dalam satu kenyataan.

Ketika kejadian, pesawat itu sedang melakukan latihan berhampiran Kepulauan Tiwi di utara Darwin, dan beberapa orang dilaporkan sudah diselamatkan, menurut penyiar awam Australia ABC.

Peta insiden perkhidmatan kecemasan bagi Northern Territory menyatakan sudah berlaku ‘kemalangan pesawat’ di Pulau Melville, kira-kira 60 kilometer (37 batu) di utara tanah besar Australia pada pagi ini.

Osprey mengambil bahagian dalam latihan Larian Predators iaitu satu siri latihan perang bersama yang diadakan antara tentera AS dan Australia.

Osprey ialah pesawat pemutar condong yang menggabungkan keupayaan berlepas menegak helikopter dengan kelajuan pesawat turboprop, menurut Tentera Udara AS. – nasionalkini.my

Kekal muda dengan Dutabeautee

Shoutul Muhibbin wakil Pahang ke peringkat Kebangsaan