in

Lebih 30 jemaah meninggal dunia ketika tunai haji

Semua jemaah haji menunaikan ibadah melontar Jamrah Kubra, sebagai simbolik merejam syaitan - Gambar oleh Bernama

MAKKAH, 30 Jun – Lebih 2,000 jemaah haji mengalami keletihan haba ketika menunaikan ibadah haji, kata pegawai Arab Saudi kepada AFP.

Ini selepas suhu meningkat kepada 48 darjah Celsius.

Lebih 1.8 juta orang menunaikan ibadah haji, kebanyakannya diadakan di luar bangunan pada kemuncak musim panas padang pasir Saudi.

Pegawai Saudi berkata, kira-kira 1,700 kes keletihan haba direkodkan pada Khamis, memandangkan sejumlah besar jemaah haji kekal di tapak suci, sehari selepas upacara utama selesai.

Gambar hiasan

“Jumlah kes keletihan haba sejak awal hari ini mencecah 1,721,” kata Kementerian Kesihatan Arab Saudi.

Bagaimanapun, pegawai itu tidak memberikan angka kematian tetapi sekurang-kurangnya 30 orang dilaporkan meninggal dunia ketika menunaikan haji, menurut angka diumumkan pelbagai negara yang tidak menyenaraikan punca kematian.

Jemaah haji tertua dari Iran pada tahun ini berusia 114 tahun, meninggal dunia akibat serangan jantung, kata agensi berita separuh rasmi Fars.

Lapan warga Algeria dan empat warga Maghribi meninggal dunia, kata pegawai, manakala media pro-kerajaan Mesir berkata lapan jemaah haji dari negara itu meninggal dunia.

Ratusan orang dirawat kerana masalah jantung, termasuk seorang lelaki Filipina berusia 78 tahun yang berjaya menjalani pembedahan jantung terbuka di Makkah, kata kementerian kesihatan.

20230513 121424
Gambar hiasan

Angka sebenar bagi keletihan haba, termasuk strok haba, kekejangan dan ruam mungkin jauh lebih tinggi kerana ramai penghidap tidak dimasukkan ke hospital atau klinik.

Orang ramai yang bergelut dalam keadaan panas adalah perkara biasa, terutama selepas solat di luar bangunan sepanjang hari di Arafah.

Iklim Teluk sangat panas pada tahun 2021 sehingga Panel Antara Kerajaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim memberi amaran sebahagian daripadanya mungkin tidak dapat didiami menjelang akhir abad ini akibat pemanasan global.

Suhu musim panas maksimum 50 darjah Celsius boleh menjadi kejadian tahunan menjelang akhir abad ini, kata pakar. – nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

Maut ketika baiki bumbung

Tukar kampit beras untuk kaut untung