in

Kastam Batam gagal cubaan seludup syabu dari Malaysia

Gambar hiasan

BATAM, 26 Mei – Pejabat Perkhidmatan Utama (KPU) Kastam (Jenis B) Batam dan Badan Narkotik Kebangsaan (BNNP) Wilayah Kepulauan Riau merampas dadah jenis methamphetamine atau syabu seberat 2.57 kilogram.

Methamphetamine itu dibawa oleh suspek dari Malaysia melalui Pelabuhan Antarabangsa Pasir Gudang Malaysia ke Batam melalui Pelabuhan Antarabangsa Batam Center dan sebelum dibawa ke Makassar, Sulawesi Selatan.

Mereka dikatakan menerima upah RP 18 juta (RM5,574).

Ketua Bimbingan Pematuhan dan Perkhidmatan Penerangan KPU BC Type B Batam, Rizki Baidillah berkata, pendedahan kes ini bermula dengan penahanan seorang suri rumah berusia 43 tahun di Pelabuhan Antarabangsa Batam Center.

Suspek wanita itu dikatakan baru tiba dari Pelabuhan Antarabangsa Pasir Gudang, Malaysia sekitar jam 9 pagi waktu Indonesia Barat (WIB), Rabu (19/5/2023) dengan syabu seberat 230 gram.

“Suspek membungkus syabu itu dalam plastik berbalut kondom dan menyembunyikan dalam dubur,” kata Rizki kepada Kompas.com melalui aplikasi WhatsApp, hari ini.

Susulan rampasan itu, KPU BC Type B Batam bersama BNNP Kepulauan Riau melakukan risikan dan siasatan lanjut.

Pada Rabu sekitar jam 4.30 WIB, BNNP Kepulauan Riau sekali lagi menahan dua lagi suspek wanita berusia 39 dan 41 tahun di sebuah hotel di kawasan Nagoya, Batam.

“Pemeriksaan terhadap kedua suspek itu membawa kepada penemuan dadah jenis syabu seberat 340 gram,” kata Rizki.

Ketiga-tiga suspek bersama 570 gram syabu itu kemudiannya ditahan dan dibawa ke Agensi Narkotik Kebangsaan Kepulauan Riau untuk siasatan. – nasionalkini.my

Pendakwaan mohon semua kes Muhyiddin dibicara serentak

Pemandu lori maut kemalangan dua treler