in

Jumpa kokain di Rumah Putih

Gambar hiasan

WASHINGTON, 5 Julai – Serbuk putih yang ditemui di dalam Rumah Putih, yang membawa kepada penutupan sementara sebahagian kompleks presiden dikenal pasti oleh Jabatan Bomba Washington sebagai kokain, lapor Washington Post.

Perkhidmatan Rahsia mengesahkan kepada Reuters bahawa ‘barangan tidak diketahui’ ditemui yang menyebabkan sebahagian daripada Rumah Putih ditutup.

“Pada petang Ahad, Kompleks Rumah Putih melakukan penutupan sebagai langkah berjaga-jaga ketika pegawai dari Bahagian Beruniform Perkhidmatan Rahsia menyiasat barangan yang tidak diketahui ditemui di dalam kawasan kerja,” kata Jurucakap Perkhidmatan Rahsia dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Barangan itu ditemui di bahagian sayap Barat, kata jurucakap itu. Sayap Barat ialah kawasan yang bersambung dengan rumah agam eksekutif tempat presiden tinggal, termasuk Pejabat Oval, bilik kabinet dan kawasan akhbar bersama dengan pejabat dan ruang kerja untuk penasihat dan kakitangan presiden.

Presiden Joe Biden tidak berada di Rumah Putih pada waktu itu. Ratusan orang yang bekerja keluar masuk atau datang melalui Sayap Barat Rumah Putih dengan kerap.

“Jabatan Bomba DC dipanggil untuk menilai dan dengan cepat memaklumkan barangan itu tidak berbahaya.

“Siasatan mengenai punca dan cara bahan itu memasuki Rumah Putih dilakukan,” tambah jurucakap Perkhidmatan Rahsia.

Terdapat “penyiasatan mengenai punca dan cara” bagaimana bahan itu memasuki Rumah Putih, kata jurucakap itu.

The Washington Post melaporkan ‘seorang anggota bomba dengan pasukan bahan berbahaya Jabatan DC menyiarkan hasil ujian’ bahan itu, memetik pangkalan data dalam talian komunikasi responden kecemasan.

Kiriman radio itu berkata ‘kami mempunyai bar kuning yang menyatakan kokain hidroklorida’.

Dua ‘pegawai yang mengetahui perkara itu’ mengesahkan kepada Washington Post bahawa bahan ditemui di Rumah Putih adalah kokain. – nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

Operasi CIQ Johor makin cekap

WhatsApp Image 2023 07 05 at 2.47.03 AM

Jenazah tujuh sekeluarga korban kepala air, dikebumikan dalam satu lahad