in

SPR mesyuarat Khamis ini untuk PRK Pelangai

Gambar hiasan

PUTRAJAYA, 21 Ogos – Mesyuarat khas pilihan raya kecil (PRK) dewan undangan negeri (DUN) N36 Pelangai, Pahang akan diadakan pada Khamis ini.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Ikmalrudin Ishak berkata, pihaknya sudah menerima pemakluman rasmi daripada speaker DUN Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin, berhubung kekosongan luar jangka kerusi DUN itu.

Menurutnya, ia selaras dengan Bab IV Perkara 26 (5) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Pahang yang memperuntukkan kekosongan luar jangka kerusi DUN N36 Pelangai, Pahang, perlu disi dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan kerusi berkenaan.

“Sehubungan itu, SPR akan mengadakan satu Mesyuarat Khas Pilihan Raya Kecil Dewan Negeri N36 Pelangai, Pahang pada 24 Ogos 2023 (Khamis).

“Mesyuarat Khas tersebut akan dipengersikan oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Ghani Salleh.

“Tarikh-tarikh penting PRK seperti tarikh Writ Pilihan Raya, Hari Penamaan Calon, Hari Pengundian, Daftar Pemilih yang akan digunakan dan lain-lain persiapan bagi melaksanakan pilihan raya tersebut akan dibincangkan,” katanya dalam satu kenyataan petang tadi, lapor Sinar Harian.

Beliau menambah, satu sidang media akan diadakan sejurus mesyuarat khas itu selesai.

Pada masa sama, SPR turut merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Datuk Seri Johari Harun.

“Semoga keluarga Allahyarham tabah menghadapi kehilangan orang yang tersayang,” katanya.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), Johari menang kerusi DUN Pelangai dengan majoriti 4,048 undi, menewaskan calon Perikatan Nasional (PN), Kasim Samat yang mendapat 3,260 undi, Ahmed Wafiuddin Shamsuri daripada Pakatan Harapan (PH) (2,031 undi) dan Isa Ahmad daripada Pejuang (65 undi).- nasionalkini.my

Urutan refleksologi penenang jiwa

Calon BN untuk PRK Pelangai diteliti