in

Kelonggaran ajar bahasa Tamil beri kelebihan untuk pelajar

CUMIG mengalu-alukan cadangan Perdana Menteri yang semestinya akan memberikan nilai tambah kepada pelajar dari segi penguasaan bahasa tambahan - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR, 23 Julai – Kelonggaran syarat semasa untuk Bahasa Tamil diajar sebagai bahasa tambahan di sekolah menengah dilihat mampu memberi kelebihan kepada pelajar menguasai lebih banyak bahasa.

Pengerusi Jawatankuasa Pasukan Petugas Khas Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA) Datuk R. Ramanan, berkata langkah berkenaan juga membuktikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, prihatin terhadap keperluan kepelbagaian masyarakat di negara ini.

“Kalau kita tengok, ramai dalam kalangan orang India memang sayang akan bahasa ibunda mereka dan sentiasa mengambil tahu perkembangan semasa berkaitan dengannya kerana ini adalah satu tradisi, budaya mereka.

“Jadi amat penting untuk kita meneruskan tradisi ini supaya ada kesinambungannya. Dalam masa sama, kita harus memberi peluang kepada pelajar lain mempelajari bahasa ini (Tamil) kerana kalau hidup madani di Malaysia ini, adalah lebih baik jika kita boleh bertutur seberapa banyak bahasa yang boleh,” katanya ketika dihubungi BERNAMA di sini, hari ini.

Semalam, Anwar berjanji akan berbincang dengan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, mengenai syarat semasa untuk Bahasa Tamil diajar sebagai bahasa tambahan di sekolah menengah, boleh dilonggarkan.

Anwar dilaporkan berkata, syarat minimum semasa ialah perlu ada 15 pelajar untuk sebuah kelas Bahasa Tamil diadakan dan mencadangkan Kementerian Pendidikan melakukan pelarasan.

Pengerusi Jawatankuasa Pasukan Petugas Khas MITRA, Datuk R Ramanan, berkata langkah itu membuktikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, prihatin terhadap keperluan kepelbagaian masyarakat di negara ini – Gambar hiasan

Walaupun Dasar Pendidikan Kebangsaan mengutamakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama di sekolah dan menggalakkan penggunaan bahasa Inggeris untuk meningkatkan kemahiran dalam bahasa itu, Anwar berkata, pada masa sama pelajar juga digalak mempelajari bahasa tambahan di sekolah menengah.

Ramanan berkata , pelbagai persediaan rapi perlu diambil sebelum langkah itu direalisasikan agar tidak membebankan guru.

Sementara itu, Concerned UM Indian Graduates (CUMIG) dalam kenyataan hari ini mencadangkan, apa yang dinyatakan Perdana Menteri itu dapat diterjemahkan dalam bentuk pindaan perundangan untuk menjamin kesinambungan pelaksanaannya.

CUMIG berkata, pindaan perlu dilakukan terhadap Seksyen 2 Akta Pendidikan 1996 yang menyatakan pengajaran Bahasa Cina dan Bahasa Tamil di Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Menengah Kebangsaan boleh diadakan dengan syarat jika ada permintaan 15 ibu bapa atau lebih.

“CUMIG mengalu-alukan cadangan Perdana Menteri yang semestinya akan memberikan nilai tambah kepada pelajar dari segi penguasaan bahasa tambahan, selain meluaskan akses kepada pendidikan bahasa ibunda di peringkat pendidikan menengah.

“Pada masa sama, perubahan dasar pengajaran dan pembelajaran bahasa ibunda ini perlu diperluas di peringkat pendidikan rendah,” katanya.- nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

anwarberahim7mac 1678338027

PM umum beberapa imbuhan tetap kepada penjawat awam seminggu dua lagi

SPRM tahan pasangan suami isteri kes salah guna kuasa