in

Scammer manipulasi imej PM Singapura

Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong menjadi sasaran sindiket penipuan yang menggunakan imejnya bagi mempromosikan penipuan kripto dan lain-lain penipuan dalam talian - Gambar oleh Agensi

SINGAPURA, 23 Julai – Iklan palsu menggunakan nama dan imej Perdana Menteri, Lee Hsien Loong bagi mempromosikan penipuan kripto dan lain-lain penipuan dalam talian dilihat semakin berleluasa.

Sehubungan itu Hsien Loong memberi peringatan kepada orang ramai supaya tidak terpedaya jika ada permintaan daripadanya berikutan beliau antara mangsa pemalsuan identiti.

Beliau berkata, banyak iklan palsu dikesan menggunakan imejnya untuk mempromosikan penipuan antaranya membabitkan kripto di internet.

“Iklan sedemikian saya lihat cenderung muncul selepas ucapan atau pengumuman besar dengan banyak liputan media.

“Jika iklan itu menggunakan imej saya untuk menjual produk kepada anda atau meminta melabur dalam beberapa skim atau menggunakan suara saya untuk meminta wang, itu bukan saya,” katanya lapor Agensi.

Tangkap layar laporan berita oleh CNA berkaitan kegiatan sindiket penipuan yang menggunakan imej Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong

Beliau berkata, beberapa iklan palsu dilihat ketika melayari internet dan turut dimaklumkan oleh warga Singapura yang menulis kepadanya.

“Justeru saya menggesa orang ramai supaya tidak bertindak balas terhadap penipuan, berita palsu atau iklan yang serupa dengan tangkapan skrin yang dikongsi dan melaporkannya melalui Bot ScamShield rasmi di WhatsApp.

“Mereka yang telah ditipu boleh membuat laporan polis dalam talian,” katanya yang berkongsi tangkapan layar laporan CNA palsu bertajuk ‘SPECIAL REPORT: Lee Hsien Loong’s latest investment has the Government and big banks terrified’.

Memetik laporan The Straits Times, ia bukan kali pertama penipu menggunakan identiti Perdana Menteri dalam skim mereka di mana pada Oktober 2022, penipu menghantar e-mel palsu atas namanya untuk menyasarkan personaliti seperti pemimpin kerajaan dalam pelbagai penipuan.- nasionalkini.my

Piala FA kekal milik JDT

Selangor waspada sambut Sabah