in

Putin kekal paling berpengaruh di Russia

Pengaruh Putin (kiri) tidak terjejas walaupun Russia gagal menguasai Ukraine selepas kira-kira setahun melancarkan pencerobohan ke atas negara itu - Gambar oleh Agensi

BERLIN, 24 Mei – Tiada tanda menunjukkan Presiden Russia, Vladimir Putin semakin lemah, selepas lebih setahun pencerobohan ke atas Ukraine.

Tiada kerapuhan dalam sistem Putin, kata ketua perkhidmatan perisikan asing Jerman BND, Bruno Kahl, di Akademi Persekutuan untuk Dasar Keselamatan (BAKS) di Berlin pada Selasa.

Russia masih dalam kedudukan untuk ‘melancarkan perang dalam jangka masa panjang’ menerusi askar baharu yang direkrut, kata Kahl, dipetik dari Agensi Berita Jerman (DPA).

Perkembangan itu juga terpakai untuk persenjataan dan peluru.

Ditanya bila BND mengetahui dengan lebih tepat Russia akan menyerang Ukraine, Kahl berkata: ‘Kira-kira 14 hari sebelum perang bermula, kami mengesan fenomena yang tidak boleh ditafsirkan dengan cara lain’.

Russia melancarkan pencerobohan berskala penuh pada 24 Februari 2022.

Bagaimanapun, Kahl menolak kritikan bahawa perkhidmatan perisikan di Amerika Syarikat dan Britain menjangkakan serangan lebih awal daripada BND, dengan mengatakan perkhidmatan perisikan itu meramalkan kebarangkalian perang dengan kukuh berdasarkan pemerhatian mereka.

Sebaliknya, BND menekankan bahawa keputusan untuk menyerang akhirnya akan dibuat oleh Putin.

Pemimpin Kremlin membuat keputusan itu bergantung kepada banyak perkara, “yang tidak terdiri daripada mengira peluru berpandu atau kereta kebal,” katanya. – nasionalkini.my

tel aviv

Rumah pejuang Palestin diroboh tentera pengganas  Israel

Pelikan sedia jual semua aset