in

Tiada unsur jenayah di sebalik kematian Zhanna

Anwar helikopter e1691219131110 1000x498 1
Zhanna Samsonova

KANGAR – Kematian pempengaruh media sosial warga Russia, Zhanna Samsonova atau Zhanna D’art yang terkenal dengan perjuangan diet vegetarian mentah di negeri ini pada 21 Julai lalu, disahkan tiada unsur jenayah.

Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad, berkata kematian wanita berusia 39 tahun berkenaan lebih menjurus kepada masalah kesihatan.

“Hasil bedah siasat mengesahkan kematian disebabkan masalah jantung dan kes ini tidak membabitkan unsur jenayah atau penderaan,” katanya memetik Berita Harian hari ini.

Katanya, siasatan polis mendapati Zhanna tiba di Perlis beberapa hari sebelum dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah, di sini untuk rawatan selepas mengadu mengalami masalah kesihatan.

“Dia bagaimanapun mengambil keputusan tidak mahu meneruskan pemantauan kesihatan di hospital itu, malah menandatangani pelepasan daripada hospital untuk pulang ke negaranya.

“Namun, semasa keluar dari Wad Kecemasan HTF, dia kemudian duduk di kawasan menunggu di hospital sebelum meninggal dunia,” katanya.

Surina berkata, mayat wanita berkenaan kemudian dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar untuk proses bedah siasat.

“Berdasarkan proses autopsi, doktor mengesahkan dia mengalami masalah kesihatan membabitkan jantung dan memang mempunyai masalah kesihatan sebelum itu.

“Untuk kes ini, kita klasifikasikan sebagai kematian mengejut atau SDR dan bekerjasama dengan Polis Antarabangsa (INTERPOL) untuk mengesan waris bagi proses penyerahan mayat untuk dibawa pulang ke negara asalnya,” katanya.

Zhanna yang dikenali menerusi laman Instagram ‘Raw Vegan Food Chef’ adalah pempengaruh media sosial berpangkalan di Phuket, Thailand.

Dia terkenal kerana mempromosi gaya hidup, pemakanan serta kulinari secara mentah dan organik menerusi ‘tagline’ ‘Raw Vegan Food New Level’, di mana laman Instagramnya mempunyai 34,600 pengikut.

Malah, wanita itu turut mempromosikan buah-buahan Asia Tenggara yang jarang didapati di Eropah seperti durian dan cempedak.

Dia dipercayai tiba di Malaysia beberapa hari sebelum kejadian untuk bercuti dan kematiannya turut mendapat liputan media antarabangsa, terutama di United Kingdom, Amerika Syarikat dan Russia.

Mitoma sasaran City

Anwar helikopter e1691219131110 1000x498 2

Kerajaan umum pakej talian pascabayar penjawat awam esok