in

Prayuth ‘tutup mulut’ hala tuju lepas pilihan raya

20230517 094922
Bekas perdana menteri Thailand, Prayuth Chan o-cha

BANGKOK, 17 Mei – Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan o-cha, berkata beliau akan melakukan yang terbaik sebagai ketua kerajaan sehingga kerajaan baharu dibentuk.

Prayuth, calon perdana menteri parti United Thai Nation (UTN), membuat kenyataan sulung itu selepas pilihan raya pada Ahad yang menyaksikan partinya sekadar memenangi 36 daripada 500 kerusi.

Beliau yang akan melepaskan jawatan perdana menteri membuat kenyataan itu kepada pemberita selepas mesyuarat mingguan Kabinet.

Prayuth turut mengucapkan terima kasih kepada rakyat kerana melaksanakan hak mereka dan mengucapkan tahniah kepada semua parti politik, dipetik dari AFP.

Beliau menyeru rakyat supaya bersatu dalam mempromosi perpaduan untuk pembangunan, kestabilan, kemakmuran dan kelestarian negara.

Bagaimanapun, Prayuth enggan memberikan sebarang komen apabila ditanya mengenai karier politiknya selepas partinya kecundang dalam pilihan raya itu.

Pada pilihan raya itu, dua parti pembangkang – Parti Move Forward dan Parti Pheu Thai – memperoleh 292 daripada 500 kerusi.

Dengan 99 peratus undi dikira, parti prodemokrasi yang dipacu golongan muda Move Forward mendahului dengan 152 kerusi manakala Pheu Thai yang dikaitkan dengan bekas perdana menteri Thailand yang dibuang negeri, Thaksin Shinawatra, memenangi 141 kerusi.

Parti Bhumjaithai yang diketuai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kesihatan Awam, Anutin Charnvirakul (71 kerusi), Palang Pracharat yang juga parti utama gabungan pemerintah yang diketuai Timbalan Perdana Menteri, Prawit Wongsuwan (40 kerusi).

Parti-parti di barisan depan sedang berusaha membentuk gabungan untuk menubuhkan kerajaan baharu. – nasionalkini.my

panas 1

Sedia hadapi darurat cuaca

IMG 20230517 WA0005

Perkenal dasar jelas, tumpu jaminan pekerjaan