in

Solat hajat esok demi kesejahteraan negara

6283484f088e6
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR, 31 Mei – Masjid di bawah seliaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) diminta supaya melaksanakan solat hajat untuk mendoakan kesejahteraan negara susulan cuaca panas dan kering ketika ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd Na’im Mokhtar berkata, solat hajat itu dicadangkan selepas solat Isyak esok yang akan dilaksanakan di Masjid Negara, Masjid Putra dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Masjid dan surau di bawah pentadbiran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) turut diminta melaksanakan solat hajat pada tarikh sama untuk memohon kesejahteraan buat negara dan masyarakat,” katanya menerusi kenyataan akhbar hari ini.

Katanya, negara sedang berhadapan dengan keadaan cuaca panas dan kering yang memberikan kesan kepada kehidupan masyarakat dalam urusan seharian.

Mohd Na’im berkata, beliau menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk terus berdoa supaya cuaca kembali berada dalam keadaan baik.

“Sesungguhnya fenomena alam yang berlaku saban waktu adalah sebahagian dari tanda-tanda kebesaran dan kekuasaan Allah SWT.

“Semoga rakyat Malaysia dihindarkan dari sebarang kemudaratan dan sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT,” katanya. – nasionalkini.my

IMG 20230531 WA0088

Dua lelaki melecur, gudang kimia terbakar

Akses internet meningkat 96 peratus