in

RM700 juta untuk tukar paip usang di Melaka

20230520 085715
Gambar hiasan

MELAKA, 20 Mei – Syarikat Air Melaka Bhd (SAMB) memerlukan kira-kira RM700 juta bagi melaksanakan penggantian paip usang sepanjang kira-kira 1,170 kilometer di negeri itu, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Abd Rashid Ab Rahman.

Beliau berkata paip usang berkenaan merupakan jenis paip simen asbestos yang telah berusia 40 tahun berbanding jangka hayat sebenar paip berkenaan sekitar 25 tahun sahaja.

“Baru-baru ini Menteri Ekonomi Rafizi Ramli ada mengumumkan untuk membantu semua negeri bagi mengatasi aset air yang telah usang di seluruh negara.

“Dengan adanya bantuan termasuk peruntukan untuk membantu kerajaan negeri, kita berharap dapat menggantikan paip usang yang terdapat di Melaka,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Unit SAMB Intelligent Command Centre (SICC) yang disempurnakan Ketua Menteri Datuk Seri Ab Rauf Yusoh di Melaka, semalam, lapor Bernama.

Beliau berkata penggantian paip usang berkenaan penting bagi mengurangkan kadar air tidak terhasil (NRW) di Melaka yang kini meningkat kepada 34.8 peratus berbanding 18.5 peratus pada 2017, dan ia bukan sahaja merugikan SAMB serta negeri malah boleh menjejaskan kualiti perkhidmatan air yang disalurkan kepada pengguna.

Sementara itu Abd Rashid berkata Unit SAMB SICC yang dibangunkan sejak tahun lepas dengan peruntukan berjumlah RM3.2 juta telah mula beroperasi di Bangunan SAMB di Jalan Hang Tuah di Melaka.

Beliau berkata SICC merupakan pusat utama memantau pengumpulan dan menganalisis pelbagai data operasi, bermula daripada air mentah, agihan bekalan air terawat bagi seluruh Melaka, selain aduan pengguna di negeri itu.

“Semua maklumat berkenaan akan dipaparkan menerusi sistem ‘dashboard’ secara 24 jam dan pemantauan akan dilakukan bagi membolehkan SAMB melaksanakan tindakan penyelesaian segera, perancangan jangka masa pendek, sederhana dan panjang bagi menyelesaikan pelbagai masalah operasi bekalan air.

“SAMB mempunyai petunjuk prestasi utama (KPI) yang ditetapkan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bagi menyelesaikan setiap aduan pengguna khususnya melibatkan paip bocor dalam tempoh 24 jam,” katanya.

Katanya pembangunan Unit SICC itu juga dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan dan pengurusan air yang lebih pintar, dinamik dan berinovasi. – nasionalkini.my

Filem ‘Anwar:The Untold Story’ kutip RM1 juta hari pertama tayang

20230520 092026

Kedah ‘ajar’ Kelantan main bola