in

PM ucap tahniah kepada Erdogan

20230514 100423
Anwar bersama Erdoğan ketika lawatan rasmi ke Turkiye pada Februari lalu - Gambar ihsan Twitter Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR, 29 Mei – Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan tahniah kepada Recep Tayyip Erdogan yang dipilih semula menjadi Presiden ke-13 Turkiye selepas memenangi pilihan raya negara itu.

Dengan pelantikan semula itu, Perdana Menteri berharap Turkiye akan terus berperanan dengan konstruktif sebagai pemain utama dan penting bagi kawasan serantau dan global.

“Malaysia berharap dapat bekerjasama rapat dengan Turkiye bagi meningkatkan lagi hubungan dua hala yang sedia ada,” katanya dalam ucapan melalui Twitter rasmi beliau, hari ini, lapor BH.

Lembaga Pilihan Raya Turkiye mengesahkan Erdogan menang pusingan kedua pilihan raya presiden negara itu, sekali gus melanjutkan pemerintahannya untuk lima tahun lagi.

Dengan 99 peratus undi selesai dikira, lembaga itu mengumumkan kiraan rasmi menunjukkan Erdogan memperoleh 52.14 peratus sokongan, manakala seterunya, Kemal Kilicdaroglu menerima 48.09 peratus undi secara keseluruhan.

Pusingan pengundian pertama pada 14 Mei lalu menyaksikan tiada pihak mendapat 50 peratus undi mutlak pada pilihan raya kali ini yang disifatkan paling signifikan buat Turkiye.

Erdogan menjadi perdana menteri berkenaan pada 2003 sebelum menyusul menjadi presiden pada 2014. – nasionalkini.my

Bursa Malaysia terus catat aliran keluar bersih asing

IMG 20230529 WA0006

Lebih 90 peratus projek kesihatan ‘sakit’ sebab kontraktor