in

Pertahan institusi Yang di-Pertuan Agong

Gambar oleh Bernama

KUALA LUMPUR, 28 Januari – Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah, supaya institusi Yang di-Pertuan Agong di negara ini terus dipelihara dan dipertahan pada setiap masa.

Baginda bertitah sekiranya institusi itu bercanggah daripada fungsi dan sifat kewujudannya maka kerajaan akan menjadi lemah manakala negara porak-peranda.

Al-Sultan Abdullah bertitah selain itu, institusi Yang di-Pertuan Agong adalah pelindung terakhir kepada kesejahteraan rakyat dan kedaulatan negara.

“Maka tatanglah institusi ini bagaikan minyak yang penuh. Martabatkan institusi ini dan jangan sekali-kali mencemari ia dengan nista dan dusta,” titah Seri Paduka pada Majlis Jamuan Negara sempena tamat pemerintahan Yang di-Pertuan Agong ke-16 di sebuah hotel di sini, malam tadi.

Berangkat sama pada majlis itu Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Turut hadir Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, serta barisan Jemaah Menteri.

Mengimbau kembali sepanjang pemerintahan selaku Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah bertitah, baginda telah dikurniakan keafiatan untuk memerintah negara bersama empat Perdana Menteri.

“Insya-Allah, jika tiada berlaku sebarang aral atau ‘langkah-langkah lain’ dalam tempoh dua hari yang akan datang, beta akan menamatkan pemerintahan bersama Yang Amat Berhormat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Tidak pernah terlintas di fikiran beta untuk terpaksa memikul tugas berat melantik tiga orang Perdana Menteri dan juga membawa negara keluar dari situasi ketidaktentuan,” titah baginda lagi, lapor Bernama.

Bagaimanapun, Al-Sultan Abdullah bertitah dalam setiap situasi itu, baginda sentiasa berpegang kepada prinsip demokrasi berparlimen.

Pada masa sama, baginda bertitah mengubah sesuatu semata-mata atas agenda politik tidak akan menguntungkan sesiapa.

“Kita tidak melakukan perubahan hanya sekadar untuk melakukan perubahan. Menukar Perdana Menteri setiap tahun juga tidak akan menjamin apa-apa.

“Akibatnya, rakyat akan menderita, ekonomi akan merudum sehingga akhirnya negara menjadi tidak stabil,” titah Seri Paduka.– nasionalkini.my

Zionis bunuh lebih 100 wartawan

Gol Faisal Halim bertaraf dunia