in

Suhaimi dinobat Tokoh Guru Setiu 2023

IMG 20230513 WA0009
Awi Salleh menyampaikan cenderahati kepada Suhaimi (kanan) selepas dinobatkan Tokoh Guru sempena Majlis Sambutan Hari Guru Daerah Setiu 2023, semalam

Oleh Adnan Mohamad

SETIU, 13 Mei – Teruja dan bersyukur, itulah luahan hati bekas pendidik, Suhaimi Zakaria, 63, apabila pilih sebagai Tokoh Guru Daerah Setiu 2023 pada Majlis Sambutan Hari Guru daerah itu, semalam.

Suhaimi juga adalah mantan Penolong Pegawai (Bahasa dan Ko-Akademik) Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Setiu selama 11 tahun sejak 2008 hingga 2019.

Sebelum berpindah di PPD, beliau yang merupakan anak jati Kampung Permaisuri, di sini, bertugas sebagai guru di tiga sekolah rendah di daerah ini dan dua sekolah menengah, termasuk sebuah sekolah di daerah Besut.

Anugerah disampaikan Timbalan Pengarah Sektor Perancangan dan Strategi, Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu, Awi Salleh mewakili Pengarah di Bilik Mesyuarat PPD Setiu.

Hadir sama Pegawai PPD Setiu, Jawahil Abdullah serta pengetua dan guru besar dari 57 buah sekolah daerah berkenaan.

Suhaimi berkata, pada awalnya dia tidak menduga menerima anugerah itu kerana terdapat beberapa guru lain yang boleh diketengahkan untuk Tokoh Guru 2023 itu.

“Tetapi, syukur Alhamdulillah, anugerah ini sebagai tanda penghargaan sepanjang perkhidmatan saya sebagai warga pendidik,” katanya.

Selepas bersara pada 2019, beliau kekal aktif berpersatuan dan dilantik sebagai Pengerusi Koperasi Pembangunan Daerah Setiu (KPDS), Timbalan Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim (Perkaya) Daerah dan ketua penyelaras kumpulan petani di kampungnya.

Selain itu, Suhaimi juga memiliki Butik Al-Kauthar di Kuala Terengganu yang menjual pakaian haji dan umrah. – nasionalkini.my

20230513 121424

Jangan salah guna visa pelancong, umrah

Jangan lupus sendiri Al-Quran lama, rosak