in

Sekutu Jho Low meninggal dunia

Gambar hiasan

KUALA LUMPUR, 31 Mei – Ahli perniagaan dibawa pulang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 3 Mei lalu bagi tujuan siasatan penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB), disahkan meninggal dunia.

Ahli perniagaan itu adalah sekutu Low Taek Jho atau Jho Low dan dilaporkan meninggal dunia akibat angin ahmar.

Menurut sumber, walaupun suspek meninggal dunia, namun siasatan SPRM terhadap ahli perniagaan itu tetap berjalan.

“SPRM kini berjaya mengesan kembali kira-kira AS$5 juta (iaitu) aset dan wang tunai 1MDB di Singapura.

“Siasatan SPRM tetap berjalan bagi mendapatkan semula dana 1MDB yang dikaitkan dengan mendiang,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Terdahulu, tular satu pemberitahuan memaklumkan mengenai kematian mendiang ahli perniagaan, Kee Kok Thiam, 56.

Mendiang dijangka dikebumikan di tanah perkuburan cina Jinjang Selatan, jam 10 pagi ini.

Sebelum ini, media melaporkan, Kok Thiam, ahli perniagaan dipercayai sekutu Jho Low itu dipercayai berada di Macau, selepas menghilangkan diri pada 2018.

Sumber berkata, hasil penggeledahan rumah lelaki berkenaan pada 3 Mei lalu juga, kira-kira RM30 juta termasuk aset dan akaun dikaitkan 1MDB diperoleh ahli perniagaan itu kemudian dibekukan.

Lelaki berkenaan yang juga seorang bekas pegawai 1MDB diserahkan notis perintah untuk hadir ke Ibu pejabat SPRM Putrajaya pada 10 pagi, 3 Mei lalu, selepas dia dibawa pulang SPRM ke Malaysia bagi siasatan lanjut berkaitan penyelewengan 1MDB dan SRC International.

Penyerahan notis itu dibuat selepas lelaki berkenaan tiba Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Terminal 2 (KLIA Terminal 2), pada 3.30 pagi, hasil kerjasama dengan agensi penguat kuasa dari luar negara.

Hasil siasatan SPRM mendapati lelaki itu menerima wang hasil penyelewengan dana 1MDB dan SRC melalui akaun bank syarikat yang dikenali sebagai Wright Shaw Limited.

Selain itu, siasatan juga membuktikan bahawa beliau menerima wang hasil daripada penyelewengan dana 1MDB melalui Yayasan Rakyat 1Malaysia (YR1M).

Kata sumber itu lagi, SPRM dengan kerjasama pihak berkuasa Singapura berjaya membawa pulang wang dianggarkan berjumlah RM16 juta daripada syarikat Totality Limited milik seorang ahli perniagaan pada 26 April lalu.

Konspirasi yang dilakukan adalah dengan mengelirukan bank dan menyembunyikan fakta tertentu daripada lembaga pengarah 1MDB untuk memindahkan AS$700 juta kepada Good Star Ltd, yang didakwa dimiliki Jho Low. – nasionalkini.my

IMG 20230531 085446 6 x 4 inch scaled

Martial terlepas aksi final Piala FA

Bekas pramugari perlu RM150,000 untuk pemindahan buah pinggang