in ,

‘Raya Rempit Achey’ lain daripada kebiasaan

achey ry

Oleh Hajidah Miharbi

TIAP kali menjelang Syawal, ada saja lagu raya baharu dihasilkan. Salah seorang penyanyi meneruskan tradisi menghasilkan lagu raya pada tahun ini ialah Achey.

Dua tahun lalu pelawak, pelakon dan pengacara itu muncul dengan lagu Syawal Kita dan kali ini pelawak serba boleh ini memilih lagu Raya Rempit.

Ciptaan sepenuhnya oleh Achey dan yang pasti lirik lagu ini lari daripada kebiasaan lagu raya lain yang bertemakan balik kampung.

WhatsApp Image 2023 04 14 at 11.11.56 AM
Rempit Raya kini berada dalam kedudukan Top 15 trending di YouTube

Sejurus video muzik rasmi Raya Rempit dimuat naik ke YouTube beberapa hari lalu, ia terus trending dan kini berada di dalam kedudukan Top 15 trending di YouTube.   

Achey, 37, atau nama sebenarnya Mohd Nasir Hamzah berkata, dia tidak mengambil masa lama untuk menghasilkan lagu Raya Rempit.

“Lagu ini saya buat tak lama. Saya dapat melodi lagu ini sewaktu dalam perjalanan balik kampung sebelum Ramadan. Liriknya saya tulis bila balik ke Kuala Lumpur. Kemudian saya hantar kepada pengarah muzik untuk proses susunannya. 

“Menerusi lagu Raya Rempit ini, saya mahu menceritakan kebiasaan sambutan raya yang jarang ditampilkan di dalam sesebuah lagu. Semua orang yang nak raya mesti akan beli baju raya dan hias kereta dengan cantik. 

“Sama juga dengan mereka yang balik ke kampung dengan menaiki motosikal. Bila nak balik kampung, mereka mesti akan cantikkan motor dan bersihkannya, jadi lagu ini adalah untuk mereka. Itu adalah kebiasaan bila nak beraya,” katanya.

WhatsApp Image 2023 04 14 at 11.12.11 AM
Achey mengakui tidak mengambil masa lama untuk menghasilkan lagu Raya Rempit

Menurut Achey, lirik lagu Raya Rempit berbeza sikit daripada lagu-lagu yang menceritakan mengenai balik kampung, memasak, bermaaf-maafan dan sebagainya yang sering dilakukan pada hari raya. 

“Apa yang saya mahu sampaikan kepada orang adalah perkara lain daripada yang lain. Saya juga adalah peminat motosikal, jadi apa salahnya saya hasilkan lagu seperti ini.

“Apabila saya bagi saja melodi ini kepada pasukan Seventeen Eleven Music, mereka terus setuju untuk rakamannya. Lagu berserta video muzik dapat disiapkan dalam tempoh tiga ke empat hari sahaja. 

“Muzik video kami juga ‘simple’ dan hanya menggunakan apa yang ada dalam kedai motosikal sahaja. Saya adalah rakan kongsi kepada bisnes menjual aksesori motosikal dan saya menggunakannya untuk ditampilkan di dalam muzik video lagu ini,” katanya.

Seperti kebanyakan lagu yang dihasilkan sebelum ini, Achey juga berharap single Raya Rempit ini akan diterima baik pendengar dan mampu kekal malar segar.

WhatsApp Image 2023 04 14 at 11.12.25 AM
Lagu Raya Rempit boleh distrim di semua pelantar striming muzik dan boleh ditonton di saluran YouTube Seventeen Eleven

“Saya mengharapkan sambutan baik daripada pendengar terutama pengguna motosikal yang akan pulang ke kampung raya tahun ini. Walaupun ia menjadi kebiasaan mereka setiap kali menyambut hari raya, tapi ia masih belum dilagukan sehiggalah terkeluarnya lagu Raya Rempit. 

“Saya berterima kasih kepada pasukan Seventeen Eleven Music kerana sudi menerima lagu raya seperti ini. Tahun ini kita buat kelainan sedikit dan mungkin ia nampak seronok dengan melodi yang ’catchy’,” katanya.

Lagu Raya Rempit terbitan Seventeen Eleven Music yang dikeluarkan pada 10 April  lalu,  boleh distrim di semua pelantar striming muzik dan video muzik rasmi lagu tersebut juga boleh ditonton di saluran YouTube Seventeen Eleven Music di pautan ini https://youtu.be/9jHdRH4QYjc – NasionalKini

341391844 938164960931627 4202160307066412023 n

Perlu ada tauliah jika ingin berceramah di Pahang – Agong

anwar 4 1

PM beri jaminan tidak abai negeri pembangkang sedia bekerjasama semua pihak