in

Taliban larang muzik dalam majlis kahwin

Kementerian Pembangunan Kebajikan dan Pencegahan Maksiat menegaskan, pemilik dewan diarahkan agar tidak membenarkan muzik dimainkan dalam majlis perkahwinan - Gambar oleh Al Jazeera

KABUL, 13 Jun – Polis Taliban akan menggeledah mana-mana dewan perkahwinan di Kabul, Afghanistan dalam usaha mereka menguatkuasakan larangan memainkan muzik.

Permainan muzik dalam acara perkahwinan disifatkan kumpulan berkenaan sebagai bertentangan dengan hukum Islam, dipetik dari Al Jazeera.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Kementerian Pembangunan Kebajikan dan Pencegahan Maksiat menegaskan, pemilik dewan diarahkan agar tidak membenarkan muzik dimainkan dalam majlis perkahwinan.

Tahun lalu, Taliban menasihatkan pemilik perniagaan untuk menghindari muzik dalam perhimpunan awam, namun, peraturan itu tidak dikuatkuasakan dengan ketat.

“Jika tidak ada muzik dalam perkahwinan, maka apakah perbezaan antara upacara perkahwinan dan upacara pengebumian?” tanya pengurus sebuah dewan perayaan di ibu kota Afghanistan.

Setelah Taliban kembali berkuasa pada Ogos 2021, sejumlah besar seniman dan pemuzik melarikan diri dari Afghanistan dan mencari suaka di negara-negara Barat – Gambar oleh Al Jazeera

Namanya dirahsiakan atas alasan keselamatan.

Setelah Taliban kembali berkuasa pada Ogos 2021, sejumlah besar seniman dan pemuzik melarikan diri dari Afghanistan dan mencari suaka di negara-negara Barat.

Taliban menganggap muzik bertentangan dengan ajaran Islam.

Menurut tafsiran kumpulan itu, muzik hanya boleh dihasilkan menerusi suara manusia serta hanya untuk memuji Allah.

Taliban turut mengharamkan puluhan aktiviti riadah serta sosial di Afghanistan semasa pemerintahan mereka dari 1996 hingga 2001 termasuk bermain layang-layang, menonton drama bersiri di televisyen, gaya potongan rambut pelbagai dan memainkan muzik.

Walaupun aktiviti-aktiviti tersebut kembali popular selepas penjajahan yang dipimpin oleh Amerika Syarikat menjatuhkan kumpulan bersenjata itu, namun, selepas Taliban kembali berkuasa, penindasan kembali meningkat.

Kaum wanita dan gadis-gadis Afghanistan berhadapan dengan sekatan paling ketat termasuk dilarang melanjutkan pelajaran di peringkat sekolah menengah dan universiti serta tidak dibenarkan bekerja dalam pelbagai sektor.

Pada April lalu pula, sebuah stesen radio yang dikendalikan oleh wanita di timur laut Afghanistan ditutup kerana, menurut pegawai Taliban, stesen berkenaan memainkan muzik pada bulan kemuliaan Ramadan. – nasionalkini.my

20230613 095033

Guru BM, BI paling ramai bersara awal

WhatsApp Image 2023 06 13 at 2.12.34 PM

‘Scammer’ didakwa belasah, samun, simpan video lucah ahli sindiket