in

Projek lapangan terbang Tioman batal

Gambar hiasan

PUTRAJAYA, 9 Ogos – Mesyuarat Jemaah Menteri secara dasarnya bersetuju untuk tidak meneruskan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Tioman baharu yang melibatkan 76 peratus kawasan tambakan laut di pulau itu, kata Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Beliau berkata, Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) mengambil maklum kebimbangan disuarakan kerana penebusan kawasan perlindungan marin akan mengakibatkan kemusnahan terumbu karang iaitu habitat penting pelbagai spesies hidupan laut dan juga tarikan utama ke Pulau Tioman, yang diwartakan sebagai Taman Laut.

“Walaupun hasrat pembinaan lapangan terbang baharu adalah untuk menarik lebih ramai pelancong, ia akan merosakkan tarikan semula jadi Pulau Tioman yang akan membawa kepada pelancongan yang tidak mampan,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini, lapor Bernama.

Nik Nazmi berkata, NRECC melalui Jabatan Alam Sekitar telah selesai melaksanakan proses pameran awal Laporan Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling (EIA) bagi ‘Cadangan Pembangunan Sebuah Lapangan Terbang Baharu di Pulau Tioman untuk Operasi Penerbangan Kod 4C Yang Berkeluasan 460.50 Ekar, Tioman, Daerah Rompin, Pahang Darul Makmur.’

Katanya, laporan itu dipamerkan selama 30 hari dari 21 Jun hingga 20 Julai 2023 dan orang awam telah mengemukakan sejumlah 1,412 ulasan dari 21 Jun hingga 4 Ogos lepas.

Nik Nazmi Nik Ahmad

Nik Nazmi berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal EIA mendapati cadangan pembinaan lapangan terbang baharu berpotensi memberi impak negatif yang amat ketara kepada kualiti alam sekitar khususnya penerima sensitif di sekitar Pulau Tioman termasuk ekologi marin, jika diteruskan.

Beliau berkata, NRECC berpandangan keputusan untuk tidak meneruskan pembangunan lapangan terbang itu selari dengan misi kementerian yang mengutamakan pemeliharaan, pemuliharaan dan penggunaan sumber asli serta alam sekitar secara optimum dan bertanggungjawab.

“Keputusan ini juga secara tidak langsung mencerminkan usaha kerajaan dalam mengimbangi kepesatan pembangunan dengan kelestarian alam sekitar demi mencapai kemampanan dan menjamin kesejahteraan negara,” katanya.

Pada 27 April 2003, Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis berkata, projek berkenaan akan dimulakan pada tahun itu juga sebaik sahaja EIA selesai dijalankan namun pada 7 Mac 2009, media melaporkan cadangan tersebut dibatalkan.

Bagaimanapun, semasa pembentangan Belanjawan 2018, kerajaan mengumumkan akan melaksanakan kajian pembinaan lapangan terbang baharu itu di Kampung Genting dengan sebahagian landasan di kawasan perairan.

Sebahagian lagi akan dibina di daratan untuk pesawat bersaiz besar seperti Boeing 737 memandangkan lapangan terbang sedia ada di Kampung Tekek hanya mengendalikan penerbangan sewa khas dan hanya membawa kira-kira 12 penumpang pada satu-satu masa.- nasionalkini.my

Kambing suka mi goreng telur

logo polis 2 1651832730

Polis berkas tiga suspek kes pecah rumah