in

Walaupun terikat akta tapi boleh tukar kerajaan

Ahmad Faizal Azumu Bersatu
Pengerusi Perikatan Nasional(PN) Negeri Sembilan turut bersetuju yang UMNO dan DAP hanya bercakap untuk menyedapkan hati yang kononnya ahli parti mereka sudah mula menerima antara satu sama lain.

SEREMBAN, 7 Ogos – Tidak mustahil kerajaan Pusat akan bertukar sekiranya Perikatan Nasional (PN) memenangi semua Pilihan Raya Negeri (PRN) walaupun terikat dengan Akta Lompat Parti.

Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, ini kerana ada proses undang-undang yang membolehkan ia berlaku.

“Begitu juga dengan kerajaan negeri lain, ada proses perundangan mengikut perlembagaan yang boleh dibuat,” katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis Munajat Akbar dan Jelajah PN Best Bersama Presiden Pas di Sendayan, semalam.

Pengerusi PN Negeri Sembilan itu turut menyatakan keyakinan potensi gabungan terbabit untuk menang di Negeri Sembilan amat tinggi, malah mampu memberi saingan sengit kepada pihak lawan.

Tegasnya,  sokongan diterima bukan saja daripada pengundi Melayu namun sokongan kaum Cina dan India juga amat memberangsangkan.

“Ia agak berbeza daripada kajian sikap yang kita lakukan pada Pilihan Raya Umum ke-15 lalu di Negeri Sembilan yang mana kali ini kita mendapati orang ramai semakin selesa dan bagi ruang kepada PN.

“Reaksi positif dan perkembangan inilah membuatkan jentera kami bersemangat kali ini,” katanya.

Malah katanya, jika peratusan keluar mengundi tinggi, potensi untuk PN menubuhkan kerajaan juga cerah.

uum 1

Alumni UUM batch 1985/87 serah RM87,000 sebagai Dana Wakaf Khas

Langkah kanan Arsenal untuk saingan EPL 2023/2024