in

New York izin laung azan setiap Jumaat, sepanjang Ramadan

Eric Adams

WASHINGTON, 30 Ogos – Datuk Bandar New York City, Eric Adams mengumumkan bandar raya itu akan membenarkan laungan azan pada waktu ditetapkan setiap hari Jumaat dan sepanjang Ramadan.

“Sudah terlalu lama wujud kekeliruan mengenai komuniti mana yang tidak dibenarkan untuk melaungkan azan mereka.

“Hari ini, kami mengetepikan kerenah birokrasi dan menyatakan dengan jelas bahawa masjid dan rumah ibadat bebas untuk mengumandangkan azan pada hari Jumaat dan pada bulan Ramadan tanpa perlu memohon kebenaran,” lapor Agensi Anadolu memetik sidang akhbar Adams pada Selasa.

Pada sidang akhbar dihadiri wakil daripada pelbagai persatuan masjid dan yayasan Islam itu, Adams berkata: “Anda bebas mengamalkan kepercayaan anda di New York City kerana di bawah undang-undang kita semua berhak mendapat layanan yang sama.

“Pentadbiran kami amat berbangga dengan mencapai persetujuan ini.”

Mengikut peraturan baharu itu, masjid boleh menyiarkan laungan azan setiap Jumaat antara 12.30 tengah hari dan 1.30 tengah hari, serta sebelum berbuka puasa, setiap petang pada Ramadan.

Pemimpin masyarakat Islam berterima kasih kepada Datuk Bandar dan pegawai lain yang terlibat.

Selepas mesyuarat berakhir, azan dilaungkan dari podium, disertai penjelasannya dalam bahasa Inggeris, katanya.- nasionalkini.my

Agong, Permaisuri akan singgah 8 daerah di Sabah

Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail

Penjawat awam Pahang terima bantuan khas RM300