in

Gundogan sertai Barcelona

Gundogan akan meninggalkan City selepas mengetuai kelab Inggeris itu menjuarai Liga Perdana Inggeris, Piala FA dan Liga Juara-Juara musim lalu - Gambar oleh Reuters

LONDON, 22 Jun – Ilkay Gundogan akan menyertai Barcelona secara perpindahan percuma daripada kelab pemenang treble Manchester City, lapor BBC dan Sky Sports semalam.

Gundogan akan meninggalkan City selepas mengetuai kelab Inggeris itu menjuarai Liga Perdana Inggeris, Piala FA dan Liga Juara-Juara musim lalu, menamatkan tujuh tahun penuh kejayaan di England yang mana dia memenangi 14 trofi, termasuk lima kejuaraan liga.

Gundogan adalah rekrut pertama Pep Guardiola apabila beliau mengambil alih di City pada 2016 sekalipun pemain Jerman itu diketepikan kerana kecederaan lutut ketika dia dibeli dari Borussia Dortmund.

Pengalamannya pasti berharga buat jurulatih Barca, Xavi selepas perancang tengah Sergio Busquets meninggalkan kelab Sepanyol itu pada hujung musim sesudah beraksi selama 18 tahun bersama pasukan Catalunya itu – Gambar oleh Agensi

Dia ternyata pemain penting dalam perlawanan besar di City, terutamanya bagi dua musim terakhir apabila dia menjaringkan gol penting yang membantu City merangkul beberapa trofi.

Gundogan meninggalkan City selepas melakukan lebih 300 penampilan, menjaringkan 60 gol.

Pengalamannya pasti berharga buat jurulatih Barca, Xavi selepas perancang tengah Sergio Busquets meninggalkan kelab Sepanyol itu pada hujung musim sesudah beraksi selama 18 tahun bersama pasukan Catalunya itu.

Barcelona memenangi kejuaraan La Liga musim lalu tetapi gagal melepasi peringkat kumpulan Liga Juara-Juara dan tersingkir pada separuh akhir Piala Raja Sepanyol. – nasionalkini.my

BERITA BERKAITAN

Pendaftaran eBeliaRahmah Isnin depan

MGB dapat kontrak RM203.63 juta