in ,

Wan  Junaidi Wan Jaafar Tokoh Dakwah  Maal Hijrah peringkat negeri Terengganu

WhatsApp Image 2023 07 19 at 7.34.32 PM
Wan Junaidi bergambar kenangan bersama Sultan Terengganu dan Menteri Besar Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar

Oleh: Mohammad Ishak

KUALA TERENGGANU,19 Julai- Tenaga pengajar kitab Turath bertauliah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Wan Junaidi Wan Jaafar diumumkan sebagai Tokoh Dakwah Peringkat Negeri Terengganu tahun ini.

Pemilihan Wan Junaidi,54, dibuat berdasarkan kepada sumbangan besar dalam pembangunan dakwah dan perkembangan syiar Islam selain memiliki pengetahuan, pengalaman luas serta mempunyai sifat dan keperibadian unggul.

Beliau yang memulakan karier sebagai penceramah sejak tahun 2005 merupakan tenaga pengajar kitab Turath bertauliah daripada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).

WhatsApp Image 2023 07 19 at 7.33.07 PM
Sultan Terengganu,Sultan Mizan Zainal Abidin menyampaikan hadiah kepada Wan Junaidi

beliau yang berasal dari Kampung Kubang Bujuk, Kuala Terengganu mengabdikan diri selama 12 tahun bagi mengikuti pengajian pondok bermula dari usia 14 tahun.

Antaranya, Pondok Tok Guru Haji Abas, Tok Jiring; Pondok  Pasir Tumbuh, Kelantan; Pondok Tuan Guru Baba Ismail Sepanjang, Thailand serta Pondok Al- Falahiyyah, Pondok Paku, Kerandang, Besut (Pondok Tuan Guru Baba Najmuddin, Kerandang).

Ketika ditemui nasionalkini.my, Wan Junaidi berkata, penganugerahan tersebut memberi semangat kepada dirinya  untuk terus meningkatkan usaha dalam memperjuangkan agama Islam.

“Alhamdulillah atas anugerah ini, ianya merupakan suatu pengiktirafan daripada pihak berkuasa agama terhadap usaha saya untuk mengembangkan pengajian Kitab Turath yang banyak diguna pakai di institusi pondok dengan memberi penekanan terhadap ilmu fardu ain, tauhid, fekah dan tasawwuf.

“Mudah-mudahan dengan anugerah ini akan membuka lagi minat umat Islam di negeri Terengganu khususnya dan Malaysia amnya dalam mendalami Kitab Turath,”katanya selepas menerima anugerah yang disempurnakan Sultan Terengganu, Sulatan Mizan Zainal Abidin.

Bapa kepada sembilan cahaya mata itu turut mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada kerajaan negeri kerana memilih beliau sebagai Tokoh Dakwah tahun ini.

Kini, beliau aktif mengajar kitab-kitab Turath di masjid-masjid sekitar Kuala Terengganu termasuk Masjid Negeri (Masjid Abidin)

“Saya lebih kepada memberi penekanan terhadap ilmu berkaitan fardu ain, tauhid, feqah dan juga tasawwuf .

“Setiap tiga kali dalam seminggu, saya akan bersiaran di Radio Terengganu FM dan bagi memberi kemudahan kepada penuntut-penuntut ilmu, mereka juga boleh mengikuti kuliah Fardhu Ain secara live menerusi FB Live: Ustaz Wan Junaidi- Original, ” ujarnya. – nasionalkini.my

rotan

Pelajar dakwa dirotan guru  hingga cedera kerana tidak siap kerja sekolah

WhatsApp Image 2023 07 19 at 8.28.39 PM 1

‘Superhero’ sampah di dasar laut