in

Kerajaan Pahang warta Hutan Taman Negeri Lubuk Yu

FB IMG 1694222141121 1
Lubuk Yu

KUANTAN, 9 September – Kerajaan Pahang bersetuju untuk mewartakan sebahagian Hutan Simpan Berkelah, Mukim Chenor, Daerah Maran sebagai Hutan Taman Negeri Lubuk Yu seluas 14,679.28 hektar.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, keputusan ini diluluskan menerusi Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) yang telah bermesyuarat pada Rabu lalu.

“Hutan Taman Negeri Lubuk Yu juga turut diwartakan sebagai Hutan Tadahan Air sebagaimana keperluan di bawah perenggan 10(1)(e), Akta Perhutanan Negara (APN) 1984.

“Hutan Taman Negeri ini diletakkan di bawah Perbadanan Taman Negeri Pahang dan diuruskan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Pahang,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau berkata,  ia juga akan mewujudkan zon penampan Taman Negeri selebar 1.5 kilometer, selain kelulusan pembalakan di kawasan tersebut juga telah pun dibatalkan.

“Melalui penubuhan Hutan Taman Negeri Lubuk Yu yang baharu ini, Negeri Pahang kini mempunyai Hutan Taman Negeri yang berstatus Hutan Simpanan Kekal seluas 55,249.08 hektar.

“Oleh itu, saya berharap kita berupaya untuk terus melindungi habitat flora dan fauna yang berharga di Hutan Taman Negeri selain menjadikannya lokasi pelancongan eko-rimba yang menarik dan unik,” katanya.

Untuk rekod, Kerajaan Negeri Pahang terdahulunya telah menubuhkan Taman Negeri Cameron Highlands pada 2019 yang berkeluasan 2,270 hektar. Diikuti dengan penubuhan Taman Negeri Rompin dengan keluasan 31,797 hektar pada tahun 2000 dan Hutan Taman Negeri Tasik Chini pada tahun 2022 dengan keluasan 6,502.80 hektar. – nasionalkini.my

Raja Muda Selangor tawan Kilimanjaro

Teo Nie Ching dipilih ketua wanita DAP