in

Dua syarikat dibenarkan keluarkan gula putih bertapis jernih

IMG 20230525 WA0048
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Seri Salahuddin Ayub

PUTRAJAYA 25 Mei – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memberi kebenaran kepada dua syarikat pengeluar gula tempatan iaitu MSM Malaysia Holdings Berhad dan Central Sugars Refinery Sdn Bhd (CSR) untuk mengeluarkan gula putih bertapis jernih.

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, gula jenis tersebut akan memberikan pilihan kepada pengguna selain gula putih bertapis sedia ada.

Bagaimanapun katanya, harga gula putih bertapis jernih tersebut tidak dikawal sebaliknya ditentukan pasaran.

“Kerajaan telah memberi arahan kepada MSM dan CSR untuk terus mengeluarkan gula putih bertapis sedia ada (kasar dan halus) pada kuantiti semasa yang mencukupi untuk pasaran runcit pada harga yang dikawal kerajaan iaitu RM2.85 sekilogram (kasar) dan RM2.95 sekilogram (halus).

“Kebenaran untuk penjualan gula putih bertapis jernih akan bermula hari ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang KPDN di Putrajaya hari ini.

Menurut Salahuddin, KPDN turut menegaskan penjualan gula putih bertapis jernih berkenaan tidak boleh menggantikan bekalan gula putih bertapis sedia ada.

“Syarikat-syarikat pengeluar gula boleh diambil tindakan jika tidak mengeluarkan bekalan gula putih bertapis sedia ada yang mencukupi di pasaran.

“Ia termasuk pemborong dan peruncit yang mengenakan pembelian bersyarat atau tidak menjual gula putih bertapis sedia ada kepada pelanggannya,”ujarnya. – nasionalkini.my

IMG 20230525 WA0046

Pasangan suami isteri mengaku tidak bersalah, dera dua anak

arrestedddd 3160408 20230512205850

Polis tahan suami isteri rantai amah