in ,

Dua ditahan terlibat aktiviti penyelewengan minyak diesel bersubsidi

2352893
Kamalludin melakukan pemeriksaan ke atas lori tangki yang telah diubahsuai tangki asal kenderaan. - Foto KPDN Perak

KAMPAR, 20 Sept. – Dua lelaki ditahan setelah dipercayai terbabit dalam aktiviti penyelewengan dan ketirisan barang kawalan minyak diesel bersubsidi dengan nilai sitaan lebih RM400,000 di hadapan bengkel lori di Jalan Degung di sini semalam.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Perak, Datuk Kamalludin Ismail berkata, kejayaan tangkapan itu merupakan hasil risikan penguat kuasa KPDN Perak selama dua minggu yang dilaporkan oleh orang awam.

“Modus operandi sindiket tersebut adalah menggunakan lori tangki yang disyaki telah diubahsuai tangki asal kenderaan dan membeli minyak diesel di stesen minyak sekitar Kampar,” katanya dalam satu kenyataan media semalam.

Beliau berkata, setelah itu, mereka akan bergerak ke suatu lokasi terpencil dan menjualnya terus kepada lori tangki pembeli dan aktiviti itu dilakukan awal pagi bagi mengelak dikesan oleh pihak berkuasa.

“Seawal jam 6.20 pagi pada Selasa, sepasukan pegawai dan anggota penguat kuasa KPDN Perak melaksanakan operasi pemeriksaan melalui Ops Tiris 2.0.

“Risikan dilakukan dengan menjejak lori tangki tersebut sehingga pasukan menemui dua lori tangki disyaki sedang melakukan aktiviti jual beli minyak diesel melalui pemindahan dari tangki ke tangki lori berkenaan di hadapan sebuah bengkel lori.

“Hasil pemeriksaan ke atas kedua-dua lori tangki tersebut menemui anggaran sebanyak 13,000 liter cecair yang disyaki minyak diesel. Dua pemandu lelaki tempatan berumur 25 dan 32 tahun yang ditemui di tempat kejadian telah ditahan untuk siasatan,” katanya. – nasionalkini.my

379886157 280234871556103 5314349107700142927 n

KKM buat siasatan dakwaan bayi dirampas

Gambar sumber media sosial Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi 1

Op Jamin diteruskan atasi kekurangan beras – Zahid