Oleh: Aqeelah Amzar
Persembahan sajian Cucur Udang Kuah Kacang, Sup Tulang Berempah, Nasi Serai Bunga Telang, Ikan Talapia Goreng Berlada dan Petai, Masak Lemak Sayur Nangka Muda dengan Perut serta kuih Bongkok telah melakar sejarah buat tiga chef daripada Pusat Rehabilitasi PERKESO Tun Abdul Razak (PRPTAR) Melaka.
Mereka adalah Chef Adeeb Ahmad, Chef Mohd Zaki Mohd Ali dan Chef Mohd Faredh Hazry Shamsudin yang telah dinobatkan sebagai pemenang pingat emas dalam pertandingan Malaysia Culinary World Cup 2023 bagi kategori Malaysia Home Cuisine Set of 5 (cabaran berpasukan) yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (PWTC) pada Februari lalu.

Lebih manis lagi apabila penyertaan buat pertama kali Nurlisa Aryani Mohd Sabri yang merupakan pelanggan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang sedang menjalani program rehabilitasi di PRPTAR turut meraih pingat gangsa.
Nurlisa memenangi kategori Modern Main Course- Lamb. Menu yang dipersembahkan Nurlisa –Roasted Lamb Rack dan Pitachio Herb Crust dihidangkan dengan rosmary souce, pumpkin puree and selected vegetables yang unik dan menarik.

Malaysia Bersatu Culinary Association yang menganjurkan Pertandingan Malaysia Culinary World Cup 2023 bukan sahaja mendapat sambutan peserta tempatan tetapi juga penyertaan dari luar negara seperti Turkiye, China, Taiwan, India, Pakistan, Indonesia, Brunei, Arab Saudi, Iitali, Vietnam, Sweden dan beberapa buah negara lain lagi.
Sebanyak 65 kategori dipertandingkan dan 730 peserta telah mengambil bahagian yang terdiri daripada chef hotel, restoran, pelajar kulinari dari universiti awam dan swasta dalam dan luar negara. – NasionalKini
