in ,

Anne Ngasri berguru dengan kakak sendiri hasilkan filem sulung

anne 1 1
Anne Ngasri yang pertama kali bergelar penerbit untuk filem Jemputan Ke Neraka, keluaran syarikatnya, AN Universal Sdn. Bhd., puas hati selepas mendapat tunjuk ajar daripada kakaknya, Darling.

Oleh Hajidah Miharbi

KUALA LUMPUR, 6 Jun – Menjadi penerbit bukanlah perkara mudah jika seseorang itu baru menceburi bidang penerbitan filem atau drama.

Anne Ngasri yang pertama kali bergelar penerbit untuk filem Jemputan Ke Neraka, keluaran syarikatnya, AN Universal Sdn. Bhd., mengaku meminta tunjuk ajar dan bantuan daripada kakaknya, Darling.

Bagi memastikan projek sulungnya berjalan lancar, Anne, 39, turut memberi Darling tugas sebagai penerbit penyelaras.

“Sebagai penerbit baharu saya mendapat banyak bimbingan dan tunjuk ajar daripada Darling sebab dia lebih berpengalaman dalam bidang penerbitan.

WhatsApp Image 2023 06 06 at 10.37.28 PM
Darling (kiri) bukan sahaja menurunkan ilmu kepada Anne tapi turut memikul tugasan sebagai penerbit penyelaras dalam filem Jemputan Ke Neraka.

“Jika tanpa Darling rasanya sukar juga untuk saya menerbitkan filem kerana jadual kerja yang agak padat. Darling sememangnya seorang mentor saya dalam bidang penerbitan sebab itu dia menjadi penerbit penyelaras.

“Bukanlah tidak yakin dengan orang lain, tetapi kerana ini filem sulung produksi saya, jadi kalau boleh saya mahu semuanya mengikut kehendak dan piawaian yang ditetapkan. Darling sudah berpengalaman dan juga kakak saya, jadi dia tahu apa yang saya inginkan,” ujar Anne.

Sementara itu, Darling atau nama sebenarnya Nasreen Ngasri, 40, berkata, dia mencadangkan genre psiko thriller seram untuk filem pertama Anne kerana yakin genre sebegitu lebih mudah diterima penonton tempatan.

WhatsApp Image 2023 06 06 at 10.37.39 PM
Filem Jemputan Ke Neraka yang akan menemui penonton pada 22 Jun ini.

Kebetulan, Pengarah Amor Rizan yang sudah lama bekerjasama sebagai pengarah untuk drama-drama produksi Darling memiliki sebuah karya yang sudah lama disimpan.

“Saya suka penulisan dan kerja Amor Rizan serta yakin dengan kualiti kerjanya. Sebenarnya ini juga filem pertama Amor, jadi bukan kami sebagai penerbit sahaja yang berdebar tetapi Amor juga,” jelas Darling.

Mengulas tentang judul filem Jemputan Ke Neraka yang dilihat agak berani, kata Darling judul filem tersebut sesuai dengan mesej yang ingin disampaikan kepada penonton.

“Alhamdulillah walaupun judul filemnya begitu ‘daring’, tetapi pihak Lembaga Penapis Filem (LPF) telah mengklasifikasikan filem ini sebagai P13.

“Tidak ada babak yang dipotong sepanjang proses penapisan kerana kami memang berjaga-jaga agar filem ini sesuai dengan penonton Malaysia. Sayanglah jika filem ini tidak dapat ditonton secara meluas,” kata Darling yang turut muncul sebagai pelakon cameo dalam filem tersebut.

Naskhah psiko thriller seram itu mengisahkan tentang sekumpulan bekas rakan sekolah menerima jemputan ke perkahwinan misteri di sebuah banglo mewah.

Filem Jemputan Ke Neraka yang akan menemui penonton pada 22 Jun ini dibintangi oleh Janna Nick, Sharifah Sakinah, Hafreez Adam, Hariz Hamdan, Amy Nurtinie, Nick Syaf, Jasper Supayah, Wafariena Roslan, Alif Hadi, Aleza Shadan dan Azhar Amir. – nasionalkini.my

tudung 4 1

Spritzer kerjasama TudungPeople hasilkan tudung daripada botol plastik yang dikitar semula

bangladesh 1

Cuaca panas melampau memaksa sekolah di Bangladesh ditutup