in ,

Krisis Sudan: Wisma Putra berusaha bawa pulang rakyat Malaysia

sudan
Angka korban akibat pertempuran berterusan antara tentera dan pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF) melonjak kepada hampir 100 orang

KUALA LUMPUR 17 April – Kerajaan akan memastikan keselamatan rakyat Malaysia di Sudan selain memberi jaminan akan membawa mereka pulang ke tanah air dengan selamat susulan konflik di negara itu.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Wisma Putra juga telah berhubung dengan beberapa buah negara sahabat seperti Arab Saudi, Turkiye, Qatar, Emiriah Arab Bersatu, China, Amerika Syarikat dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi membantu proses membawa keluar rakyat Malaysia dari Sudan.

zambry
Lapangan Terbang Antarabangsa Khartoum masih belum dibuka kembali dan keadaan tersebut menyukarkan perancangan untuk membawa keluar rakyat luar termasuk Malaysia

“Buat masa ini,  keadaan di negara itu masih lagi tegang akibat pertempuran di antara kedua-dua pihak bertelagah yang dilaporkan masih sengit khususnya di kawasan-kawasan strategik di Khartoum.

Malah, Lapangan Terbang Antarabangsa Khartoum masih belum dibuka kembali dan keadaan memberi kesan sekali gus menyukarkan perancangan untuk membawa keluar rakyat-rakyat asing dari pelbagai negara termasuklah Malaysia,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Konflik di Sudan, yang melibatkan dua pihak iaitu Tentera Sudan dan pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF), telah mencetuskan pergolakan politik serta menggugat keselamatan di negara itu.

wisma 780x470 1
Wisma Putra telah mengaktifkan “Operasi Sudan” yang bertugas 24 jam sejak krisis di Sudan berlaku

Angka korban akibat pertempuran berterusan telah melonjak kepada hampir 100 orang.

Zambry pada masa sama menjelaskan kesemua 29 rakyat Malaysia berada dalam selamat dan mengikuti nasihat yang dikeluarkan Kedutaan Besar Malaysia di Khartoum untuk terus berada di tempat masing-masing.

Malah, Wisma Putra telah mengaktifkan “Operasi Sudan” yang bertugas 24 jam sejak krisis di Sudan berlaku dan pasukan khas yang disertai beberapa agensi itu telah membuat persiapan dan perancangan rapi bagi memastikan keselamatan dan kebajikan rakyat Malaysia di Sudan dipelihara.

Katanya, pasukan khas itu juga sedang berhubung rapat dengan Kedutaan Besar Malaysia di Khartoum mengenai kaedah yang paling selamat untuk menambah bekalan keperluan asas khususnya makanan dan ubat-ubatan kepada kesemua mereka di Sudan.

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menerusi  hantaran di laman Facebook Istana Negara menyarankan agar kerajaan bersedia untuk membawa pulang rakyat Malaysia di Sudan sekiranya konflik di negara itu bertambah tegang.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim juga menegaskan kerajaan memantau rapi konflik berlaku di Sudan dan akan membawa pulang rakyat Malaysia yang berada di negara itu sekiranya situasi semasa memberi risiko kepada keselamatan mereka. – NasionalKini.my

anwar siva

Sivakumar masih disiasat tiada keperluan direhatkan

51681746208 TolAyerKerohMela

Lebih 81,000 kenderaan dijangka masuk ke Melaka sepanjang 2 hari sambutan Aidilfitri