in

Prestasi industri berasaskan sawit kembali meningkat

WhatsApp Image 2023 05 04 at 1.34.29 PM 1
Gambar hiasan

BANGI, 10 Mei – Prestasi industri sawit, terutamanya pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) mula meningkat sedikit apabila situasi buruh bertambah baik menjelang separuh kedua tahun ini.

Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir, berkata penggantungan sementara pengambilan pekerja asing telah ditarik balik pada awal 2022, namun disebabkan beberapa isu, kemasukan pekerja asing ke Malaysia lebih perlahan daripada jangkaan.

“Pada separuh pertama 2022, isu masalah buruh yang berterusan telah menjejaskan pengeluaran,” katanya dalam pembentangan kepada Ahli Jawatankuasa Penasihat Program (PAC) dalam satu mesyuarat selama tiga hari bermula semalam, lapor BH.

Beliau juga berkata, penggunaan minyak sawit Malaysia dijangka meningkat berikutan dasar Indonesia untuk mengenakan mandat campuran biodiesel yang lebih tinggi.

“Berkuat kuasa 1 Februari 2023, Indonesia telah mengenakan mandat campuran biodiesel yang lebih tinggi, B35 daripada B30 dan dengan itu meningkatkan penggunaan minyak sawit domestik.

“Perubahan dasar terbaru Indonesia akan menyekat lagi bekalan minyak sawit global dan oleh itu, permintaan untuk minyak sawit Malaysia dijangka meningkat yang seterusnya akan membantu dalam mengurangkan stok minyak sawit domestik yang lebih tinggi,” katanya.

Sementara itu, mesyuarat PAC akan akan menangani isu utama dalam industri sawit Malaysia bagi memastikan ia akan terus mencatat pertumbuhan pesat ke arah masa depan yang lebih mampan.

Pengerusi MPOB, Mohamad Helmy Othman Basha, berkata mendahului senarai isu utama ialah keperluan untuk penambahbaikan hasil yang memerlukan perhatian segera memandangkan industri sawit tempatan berdepan hasil yang terbantut yang boleh menjejaskan pertumbuhan dan kemampanan.

“Kita perlu mengutamakan pembangunan bahan hasil tinggi melalui bioteknologi termaju, biak baka dan pengklonan, bertujuan untuk meningkatkan ketahanan penyakit, meningkatkan ciri kualiti minyak, dan memastikan daya tahan terhadap perubahan iklim yang akan meningkatkan hasil yang ketara,” katanya berucap merasmikan mesyuarat itu di sini.

MPOB telah mengenal pasti dan mengutamakan lima bidang fokus penyelidikan iaitu prestasi hasil, pembangunan mampan, mekanisasi & automasi, keselamatan makanan & pemakanan, dan penambahan nilai yang sejajar dengan lima tunjang asas Dasar Agrikomoditi Negara 2021-2030 atau DAKN 2030.

Mohamad Helmy berkata, satu lagi bidang kritikal yang memerlukan penyelesaian inovatif ialah pembangunan mampan kerana pelbagai isu dan kebimbangan telah timbul ketika industri sawit terus berkembang, daripada perubahan guna tanah dan penebangan hutan kepada pencemaran air, udara, dan tanah, serta ancaman kepada biodiversiti dan usaha pemuliharaan.

Menurutnya, industri sawit Malaysia akan terus menghasilkan minyak sawit mampan mengikut prinsip dan kriteria yang ditetapkan oleh Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) dan setakat 31 Mac 2023, 96.72 peratus daripada jumlah kawasan tanaman sawit di Malaysia telah dipersijilkan dengan MSPO.

Ahli PAC yang terdiri daripada pakar dalam industri minyak dan lemak akan turut membincangkan idea mengenai pembangunan alatan inovatif yang boleh membantu meningkatkan produktiviti dan mengurangkan pergantungan kepada buruh manual di ladang sawit. – nasionalkini.my

IMG 20230510 WA0027

8 penyeludup lari tinggal rokok bernilai RM3.2 juta

345887851 213770018077601 8895193485185293787 n

Tidak ada kenaikan cukai tanah dalam tempoh 5 tahun akan datang – MB